Osmnáctiletá jezídka uprchla ze zajetí islamistů, v otroctví přežívají tisíce dalších žen

Události: Ze zajetí islamistů se podařilo utéct osmnáctileté jezídce (zdroj: ČT24)

Osmnáctileté Lamije Bašárové se jako jedné z mála podařilo dostat ze zajetí Islámského státu. Islamisté ji drželi přes rok a půl jako sexuální otrokyni. Lamíja patří k etnické skupině jezídů, které islamisté pronásledují. V otroctví zůstávají stále tisíce těchto žen. Lamíja má vedle vážných psychických problémů i fyzické následky. Přesto je ale rozhodnutá vrátit se po vyléčení do Iráku.

Jezídi jsou náboženská skupina, kterou Islámský stát prohlašuje za uctívače ďábla a nemilosrdně pronásleduje. Muže čeká v případě dopadení smrt, ženy sexuální otroctví.

Lamija v zajetí třikrát změnila „majitele“, čtyřikrát se marně pokusila o útěk. Nakonec její rodina uplatila převaděče, který ji dostal přes frontovou linii. „Snažila jsem se utéct už dřív. Ale pokaždé mě chytili, zbili a znásilnili,“ popisuje uprchlá dívka Lamija Bašárová. „Hodně jsem vytrpěla, ale hlavní je, že jsem dokázala utéct,“ dodává.

V zajetí zůstávají tisíce žen

V rukou islamistů ovšem musela nechat devítiletou sestru. V zajetí islamistů zůstává na 3 tisíce jezídských žen. Přestože Islámský stát ustupuje a přišel zhruba o 40 procent území, dostat ženy ze zajetí je paradoxně pořád těžší. Podle aktivisty Mirzy Danaje islamisté zavedli registraci každé otrokyně.

„Když přišli lidé z Islámského státu, obklopili náš dům. Oddělili muže, ženy a dívky a nařídili jim konvertovat k islámu. Potom naložili dívky do aut a odvezli je pryč,“ popsala dříve postupy islamistů jedna ze starších přílušnic jezídů.

Naopak chlapce islamisté využívají k bojovému výcviku a vymývají jim mozky. Některé děti šanci utéct islamistům odmítly. „Nutili je zabíjet a videa vraždících dětí pak ukazovali jejich rodičům,“ popisuje jiná uprchlá zajatkyně.

Lvíčata chalífátu
Zdroj: ČT24

Lamiju nyní čeká operace v Německu, které se zavázalo o osvobozené jezídky postarat. Při jednom z pokusů o útěk totiž přišla o oko. Její kamarádka tehdy šlápla na minu, sama výbuch nepřežila.