IS nahrazuje padlé muže dětmi připravenými zabíjet

Islamistům po ztrátách v bojích docházejí muži. Své prořídlé řady nahrazují dětmi, tzv. lvíčaty chalífátu. Jak na irácké frontě zjistil zpravodaj ČT Jakub Szántó, mezi sebevražednými atentátníky jsou čím dál častěji chlapci, kterým není ani patnáct let. Na zabíjení ale džihádisti připravují i daleko mladší děti, třeba už dvouleté.

Jen koaliční nálety podle analýzy Pentagonu zabily přes 20 tisíc džihádistů. Další mají na svědomí Kurdové, irácká armáda a v poslední době v Sýrii i ruské bomby a vládní síly.

Islámský stát (IS) se ale snaží o systematickou výchovu nové džihádistické generace. Na jednom z videí nutí teprve dvouletého chlapce uříznout nožem hlavu plyšové hračce. Na dalších deseti pak dvanáctileté děti vraždí skutečně při zabíjení válečných zajatců.

Události: Islamisté verbují děti, zvykat si zabíjet učí i dvouleté děti (zdroj: ČT24)

Mladší bojovníci bývají vysílaní k sebevražedným atentátům

„Sebevražední atentátnící jsou vždycky mladší než zbytek bojovníků Islámského státu. Někteří bývají i mladší než 12 let,“ říká kurdský velitel oblasti Machmúr. Podle nové studie americké akademie ve West Pointu umírá 39 procent dětských bojovníků jako sebevražední řidiči výbušninou naplněných aut. Další třetina při střelbě během frontových bojů. 

Na propagandistických videích islamisti ukazují, jak mladí chlapci prochází náročným vojenským výcvikem. „Mluvíme tady o kruté teroristické organizaci. Nemají žádná pravidla, pro boj používají cokoliv a kohokoliv včetně žen a taky dětí,“ uvedl kurdský velitel oblasti Sindžár. Teroristé už podle odhadů vycvičili až 1500 dětských vojáků. Často se souhlasem jejich rodičů.