KLDR použije jaderné zbraně, jen pokud ji ohrozí jiné nukleární mocnosti

Severní Korea podle svého vůdce Kim Čong-una nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti. Bude také plnit závazek nešířit jaderné zbraně a usilovat o ukončení jaderného zbrojení ve světě. Kim Čong-un to řekl v sobotním projevu na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce.

Podobná prohlášení o plnění závazku nešířit jaderné zbraně činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň přitom ale opakovaně vyhrožoval Spojeným státům a Jižní Koreji a odmítal rezoluce OSN.

V pátek Kim podle místních médií ocenil „skvělé úspěchy“ v podobě lednového jaderného testu a únorového odpálení rakety dlouhého doletu se satelitem. KLDR v dubnu zdůraznila, že bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory dalším sankcím, které na ni OSN uvalila. Od té doby Pchjongjang uvedl, že se mu podařilo miniaturizovat jaderné hlavice, aby se daly upevnit na balistické rakety a odpálit z ponorky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Severokorejský vůdce na sjezdu rovněž představil pětiletý ekonomický plán, zaměřený především na zlepšení dodávek elektřiny. Podle experta na KLDR Michaela Maddena je to významný krok, neboť Kimův otec Kim Čong-il se k odpovědnosti za národní hospodářství nikdy nepřihlásil. Podrobnosti plánu ale nejsou známy.

Sjezd vládnoucí strany po 36 letech

Podle severokorejské agentury KCNA na sjezdu Kim také vyzval ke zlepšení vztahů s Jižní Koreou. Podobná vyjádření vedla v minulosti sice ke schůzkám na úrovni vládních činitelů, ale nepřinesla téměř žádné výsledky. KLDR je podle svého vůdce také ochotná normalizovat vztahy se státy, které respektují její svrchovanost a vystupují přátelsky, i když se vůči ní v minulosti chovaly nepřátelsky.

Sjezd vládnoucí Korejské strany práce se v zemi koná poprvé po 36 letech a účastní se ho asi tři tisíce delegátů. Jeho program je držen v tajnosti. Předpokládá se, že Kim se na něm bude snažit upevnit svou moc.

Zahraniční novináři, kteří byli na kongres pozváni, dostali podle Reuters v neděli ráno pokyn, aby se reprezentativně oblékli. Pak byli odvezeni do paláce, kde se sjezd koná. Tam hodinu čekali a pak byli odvezeni zpět do hotelů, aniž se s někým setkali.

Události: KLDR se na první sjezd od roku 1980 pečlivě připravovala (zdroj: ČT24)