Turecko zadrželo desítky lidí kvůli podpoře Erdoganova kritika

Turecká policie zadržela téměř stovku lidí, které chce stíhat kvůli finanční podpoře islámského duchovního Fethullaha Gülena. Toho turecká justice viní z pokusu o svržení hlavy státu. Gülen, jenž se stal velkým kritikem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, žije od roku 1999 v exilu v USA.

Finanční dary pro Gülenovo hnutí Hizmet, které policie vyšetřuje, mají dosahovat asi 50 milionů tureckých lir (asi 400 milionů korun). Zatýkání proběhlo v devíti tureckých provinciích. Policejní operace se soustředila zejména na oblast Istanbulu. Dosud policie zadržela 88 lidí, zatykače byly vydány celkem na 150 lidí.

V policejních celách skončili zejména zaměstnanci a vedoucí pracovníci banky Asya, kterou založili Gülenovi podporovatelé. Nad ní loni převzal kontrolu stát, údajně kvůli nedostatečné transparentnosti.

Gülen byl dlouho Erdoganovým spojencem, situace se ale obrátila po korupčním skandálu z konce roku 2013. Mezi podezřelými byla celá řada lidí blízkých tehdejšímu premiérovi Erdoganovi, včetně jeho synů a bývalých ministrů. Erdogan obvinil z rozpoutání skandálu Gülena a jeho vláda zahájila rozsáhlé čistky. Propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli.

Protivládní nepokoje v Turecku
Zdroj: SEDAT SUNA/ISIFA/EPA

Gülen i další opozičníci jsou obžalovaní z pokusu o převrat

Letos v lednu začal proces s 69 členy opozice včetně duchovního Gülena. Jsou obžalovaní z pokusu o převrat. Podle prokuratury duchovní řídil „teroristickou skupinu“, která prováděla politickou špionáž a bránila vládě v činnosti. Soud se koná v Gülenově nepřítomnosti, Turecko žádá Spojené státy o jeho vydání.

Zatýkání v souvislosti s vyšetřováním Gülenových spojenců proběhlo i začátkem dubna. Mezi stovkou zadržených byli mimo jiné bývalí policejní šéfové, obchodníci, akademici či zaměstnanci státní televize TRT. V březnu turecké úřady převzaly kontrolu nad hlavním opozičním deníkem Zaman, který je s Gülenem spojován.