Turecká vláda převzala opoziční noviny, demonstranty rozehnala policie

Turecké úřady v pátek převzaly kontrolu nad hlavním opozičním deníkem Zaman, který je spojován s ideovým rivalem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Před sídlem redakce se pak sešlo několik stovek protestujících, které rozehnala policie i za použití vodního děla. Demonstrace se opakovala i v sobotu. Podle Evropské unie i Spojených států jde o ohrožení svobody slova v zemi.

„Za poslední tři, čtyři roky už se stalo zvykem, že kdokoli, kdo oponuje vládní politice, je buď stíhán, nebo ve vězení, nebo se dostane pod takovouto kontrolu vlády,“ řekl šéfredaktor listu Abdülhamit Bilici. „Je to temné období pro naši zemi, pro naši demokracii,“ dodal.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu ale kroky úřadů obhajoval. „Turecko má právo vyšetřovat ty, kteří se účastní jasného pokusu o převrat proti zvolené vládě,“ řekl během návštěvy Teheránu. Úřady podle něj v souvislosti s případem prošetřují různá obvinění, například i získávání nelegálních financí. „Nikdy jsme ale do tohoto právního procesu nezasahovali,“ dodal.

Několik hodin po vydání soudního příkazu, kterým získala vláda kontrolu nad médiem, se sešlo několik stovek protestujících u istanbulské redakce. Živý záznam vysílaný na webu Zamanu ukazoval příznivce listu, jak stojí před sídlem redakce v dešti a mávají tureckými vlajkami a transparenty. Skandovali hesla jako „svobodný tisk nemůže být umlčen“. 

Protesty proti tomu, že turecké úřady převzaly kontrolu nad hlavním opozičním listem (zdroj: ČT24)

Policie však demonstranty rozehnala slzným plynem a vodními děly. Po zásahu pořádkové policie vnikli vládní úředníci a policisté do redakce, kde došlo k několika potyčkám. Vedení Zamanu se v pátek ještě podařilo odeslat poslední vydání do tisku, informoval zpravodajský server BBC.

Několik novinářů z deníku se dokonce v sobotu vrátilo do práce, někteří z nich ale na Twitteru napsali, že přišli o přístup na vnitřní servery listu a nemohli se dostat do svých e-mailů. Také byl údajně propuštěn šéfredaktor listu Abdülhamit Bilici a jeden z hlavních komentátorů deníku.

Turecká váda přebírá opoziční noviny
Zdroj: ČT24

Druhý den se rovněž opětovně shromáždilo zhruba pět set příznivců opozičních novin před budovou deníku. Policisté proti nim tak jako v pátek použili slzný plyn. Několik protestujících bylo zraněno, informovala soukromá agentura Dogan.

Policie použila i v sobotu slzný plyn na demonstraci na podporu deníku Zaman
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

„Skupina Zaman Media je v Turecku umlčována. Potírání svobody tisku bohužel pokračuje,“ uvedla na Twitteru europoslankyně a zpravodajka Evropského parlamentu pro Turecko Kati Piriová.

Předseda Evropského parlamentu bude mluvit s tureckým premiérem

I komisař EU pro rozšíření Johannes Hahn prohlásil, že je velmi znepokojen. „Budeme sledovat, co se bude dít. Turecko je kandidátem na členství v EU, tak musí respektovat svobodu slova,“ řekl pouhé dva dny před summitem EU a Turecka o migrační krizi. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nazval na twitteru krok Ankary „další ranou svobodě slova“ a dodal, že o tématu bude v pondělí mluvit s premiérem Davutogluem.

I podle generálního tajemníka Rady Evropy Thorbjörna Jaglanda je vývoj v Turecku znepokojivý. „Turecko je zakládajícím členem Rady Evropy a smluvní stranou Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, kterou musí dodržovat. Vyzývám turecké úřady, aby respektovaly svou povinnost chránit svobodu médií,“ uvedl. Americké ministerstvo pak oznámilo, že lituje poslední série soudních a policejních akcí vlády zaměřené na média a její kritiky.

Navzdory vyjádření evropského komisaře padala v minulosti vůči Evropské unii obvinění, že zavírá oči nad porušováním lidských práv v Turecku, včetně smrti stovek civilistů během bezpečnostních operací proti kurdským bojovníkům, protože potřebuje pomoc Ankary pro zvládnutí uprchlické krize.

Potlačování příznivců exilového duchovního Fethullaha Gülena

Převzetí opozičního deníku v Turecku je podle agentury Reuters součástí stále silnějších represí vůči příznivcům duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje Gülena, že se ho s pomocí svých stoupenců v Turecku pokouší svrhnout. Gülen to však odmítá.

Fethullah Gülen
Zdroj: ČT24

Úřady už v minulosti nechaly zavřít jiná opoziční média spojovaná s duchovním Gülenem. Kromě toho jsou dva prominentní novináři z opozičního listu Cumhuriyet obviněni z ohrožení turecké národní bezpečnosti, protože zveřejnili informace o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům. Dvojice sice byla ve středu propuštěna z vazby, stále jí ale hrozí doživotí.