Zatýkání v Turecku se dotýká dalších členů vlády. Premiér hrozí vyhoštěním

Istanbul - V Turecku bylo pro podezření z korupce, podvodů a nezákonného obchodování se zlatem obviněno už 24 osob. Mezi nově zatčenými jsou i synové ministrů vnitra, hospodářství či šéfa státní banky Halkbank. Skandál podle agentury Reuters představuje zatím nejvážnější problém pro premiéra Recepa Tayyipa Erdogana za více než deset let jeho vlády. Mezi zatčenými je řada osob z jeho blízkého okolí. Erdogan teď podezírá některé velvyslance, že se do kauzy vměšují, a hrozí jejich vyhoštěním.

„V posledních dnech se velvyslanci kupodivu podíleli na některých provokacích. Apeluji tu na ně, aby dělali svou práci. Pokud opustíte oblast svých povinností, mohli byste zasáhnout do oblasti pravomocí naší vlády. Nemusíme vás držet v naší zemi,“ řekl Erdogan svým příznivcům v černomořské provincii Samsun.

Některé turecké listy blízké vládě dnes obvinily americké velvyslanectví v Turecku z podpory tažení proti státní bance Halkbank, jejíž šéf byl dnes rovněž zadržen. Washington prý chtěl, aby banka zastavila obchody s Íránem. Ambasáda USA podle Reuters popřela jakoukoli roli v nynějším protikorupčním vyšetřování.

Soudci dnes obvinili a poslali do vazby i údajně ústřední postavu v ilegálním vývozu zlata do Íránu: íránsko-ázerbájdžánského podnikatele Rézu Zirrába. Vývozem měl porušovat mezinárodní embargo.

Do pátku bylo v Turecku zatčeno na 80 lidí

Už v úterý byl zadržen také syn tureckého ministra životního prostředí. Po několikahodinovém výslechu byl ale podle AFP dnes propuštěn, stejně jako dalších 33 lidí. Jen do pátku bylo v zemi zatčeno na 80 lidí. Mezi nimi i policejní šéfové, podnikatelé, bankovní úředníci a synové tří vládních úředníků. Odvolána byla také řada velitelů tureckých policejních útvarů. 

Podle některých zdrojů je vyšetřování výsledkem mocenského boje mezi Erdoganovou vládou a umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici.