Vojska dobývají Mosul i Palmýru – kdysi centra islamistické expanze

Horizont ČT24: Irácká armáda chce dobýt Mosul (zdroj: ČT24)

Irácký Mosul a syrská Palmýra jsou nyní hlavním cílem územního postupu proti Islámskému státu. V prvním případě vládní vojska s podporou mezinárodní koalice zahájila operaci, v druhém již hranice města během čtvrtka překročila.  Obě lokality byly dosud v držení radikálů IS.

Irácké jednotky ráno získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu. Jak mluvčí armády dodal, Iráčany ze vzduchu podporuje koalice v čele se Spojenými státy.Bližší podrobnosti o operaci armádní mluvčí nezveřejnil.

Není tak ani jasné, jak dlouho by tato vojenská akce měla trvat, poznamenala agentura AP. Mosul leží zhruba 360 kilometrů severozápadně od Bagdádu, ozbrojenci z IS město obsadili v červnu 2014. Mimo jiné tam vypálili knihovnu včetně 8000 velmi vzácných svazků.

Mosul je rovněž největším městem v takzvaném chalífátu, který islamisté na dobytých územích vyhlásili. Irácký premiér Hajdar Abádí již loni koncem prosince potvrdil, že po osvobození města Ramádí vládními ozbrojenými silami je nyní na řadě Mosul, připustil ale, že jeho dobývání bude velmi náročné. Podobně jako u Ramádí, i v případě Mosulu mohou Iráčané počítat s logistickou podporou Spojených států.

Zpravodaj ČT: Mosul je největší država IS, čeká se tvrdá obrana (zdroj: ČT24)

 Mosul navíc v posledních týdnech trápí také nebezpečí ze strany tamní přehrady. Konstrukce totiž byla vážně poničena během probíhajících bojů a potřebuje nutně opravit. V případě protržení hrozí zatopení rozsáhlých oblastí pod přehradou, kde žijí statisíce lidí. (Podrobnosti v článku ZDE.) 

V případě operace v Palmýře nejde o strategický úspěch, jako spíše symbolický. Jedno z nejcennějších nalezišť na Blízkém východě se totiž pod rukou radikálů začalo pomalu měnit v ruiny. 

Vojsko se rozhodlo na město zaútočit ze tří směrů a nyní odstraňuje ze všech příjezdových silnic do Palmýry miny a výbušniny. Barazí předpovídá, že k „drtivému vítězství v Palmýře“ dojde již v příštích 48 hodinách.

 Syrská armáda zahájila boj o Palmýru, zahrnutou do seznamu světového dědictví UNESCO, 7. března. Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště. IS archeologickou lokalitu zaminoval a zničil dva chrámy Belův a Baal-Šaminův.

Pokud IS přijde o oblasti, které ovládl v poušti mezi Palmýrou a iráckou hranicí, zůstane pod jeho kontrolou 30 procent syrského území. Nyní ovládá asi 40 procent, avšak povětšinou řidčeji obydlených míst. V zemi platí od konce února příměří, které se ale nevztahuje na islámské radikály a boje proti nim pokračují.

Islamisté zničili chrám v Palmýře (zdroj: ČT24)