Hrozí protržení přehrady v Mosulu. Spásou má být italská firma

Na severu Iráku vzniklo nebezpečí, které může mít na svědomí desítky tisíc životů. Nejde tentokrát o rozsáhlou teroristickou hrozbu nebo válečný konflikt, ale nestabilní Mosulskou přehradu na řece Tigris. Na varovný stav hráze už několik týdnů upozorňují místní i zahraniční experti. S nutnou opravou by měla přispěchat italská firma, start rekonstrukce ale brzdí bezpečnostní opatření.

Kdysi byl její vznik pro místní požehnáním, nyní může přehrada znamenat hrozbu – stavba je vysoká 113 metrů, dlouhá skoro 3,5 kilometrů a zadržuje 11 miliard kubíků vody. Pro srovnání jde o množství 35krát větší než Lipno. Bohužel je postavená z jílu, navíc na velmi nestabilním podloží a zle se na ní podepsala válka s Islámským státem.

Už na konci února varovaly před rizikem protržení Spojené státy i irácká vláda. Lidé žijící poblíž řeky Tigris by se tak měli držet od jejích břehů ve vzdálenosti nejméně šesti kilometrů. Masy vody, které by se z přehrady dostaly do řeky Tigris, by už po několika hodinách zaplavily dvoumilionový Mosul, kde by hladina mohla dosáhnout až 21 metrů. Vážné škody by záplavová vlna způsobila i ve městech položených níže po proudu jako je Tikrít, Sámarra a Bagdád.

Irák nyní podepsal s italskou firmou Trevi kontrakt na opravu za dvě miliardy dolarů. Řím tu na ochranu inženýrů chce mít 450 svých vojáků – jenže s tím budou muset souhlasit i Kurdové, kteří oblast ovládají. Aktuálně se zde navíc připravuje operace na osvobození nedalekého Mosulu od Islámského státu.

Mosul se stal tikající bombou – i bez teroristů (zdroj: ČT24)

Přehrada u Mosulu na řece Tigris je největší v Iráku. Hráz dlouhou 3,6 kilometrů vystavěla v 80. letech italsko-německá společnost a o problémech s nestabilním podložím se vědělo od začátku.

Přehradu u Mosulu obsadili v létě 2014 bojovníci z hnutí Islámský stát (IS) a tehdy se hovořilo o tom, že by radikálové mohli stavidla přehrady otevřít záměrně. Irácká armáda spolu s kurdskými oddíly a za podpory amerického letectva ale přehradu dobyla po dvou týdnech zpět.

Práce na zpevnění mosulské přehrady
Zdroj: Reuters