Slovenská pravice vládu nesestaví, ale možná se to podaří Ficovi

Pravicové strany na Slovensku nevytvoří širokou koalici, která mohla být řešením patu po parlamentních volbách v zemi. Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která hraje klíčovou roli při vzniku nového kabinetu, v sobotu odmítla koalici s dalšími pěti stranami pravého středu. V reakci na rozhodnutí SNS jedna z pravicových stran, Most-Híd, změnila svůj dosavadní odmítavý postoj k povolebním jednáním se sociálními demokraty (Smer-SD) premiéra Roberta Fica.

Šéf SNS Andrej Danko upřednostnil spolupráci SNS s levicovým Smerem-sociální demokracií (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. SNS a Smer-SD ale nemají potřebnou většinu a většina ostatních stran zase odmítly jednat s Ficovou stranou o sestavení vlády.

„Pokud nebude úspěšné první (kolo) jednání, Slovenská národní strana bude kontaktovat prezidentskou kancelář a bude ji informovat, že raději upřednostní vládu odborníků,“ řekl novinářům Danko. Dodal, že je rovněž připraven znovu se ucházet o důvěru voličů v předčasných volbách, pokud jednání o nové vládě skončí neúspěšně. 

SNS by upřednostnila spolupráci Smeru s pravicovými stranami

V reakci na případnou širokou koalici stran pravého středu s účastí SNS Danko řekl, že „vytváření hybridů by bylo ztrátou času“. Dodal, že lídr pravice, předseda liberální strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, který zahájil vlastní neoficiální jednání o vzniku široké pravicové koalice, nedokáže zaručit vznik stabilní vlády.

David Miřejovský: SNS navrhuje úřednický kabinet (zdroj: ČT24)

„Sulík není celou pravicí. Je tam množství hybridních seskupení, jejichž chování nedokáže předpovídat ani jasnovidec. Já takové hazardy odmítám, protože by to bylo neodpovědné,“ uvedl Danko.

Předseda SNS dal opět najevo, že mu vadí uskupení pravého středu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a hnutí podnikatele Borise Kollára Sme rodina, která by byla součástí případné široké koalice. Tato uskupení podle něj nemají širší členskou základnu.

Slovenská národní strana navrhuje úřednický kabinet, který si představuje jako sbor odborníků nominovaných politickými stranami. Výrazně by tím pomohla současné končící vládě, která by i v novém kabinetu měla své zástupce a nepřišla by o všechnu moc a kontrolu.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Pětice stran a hnutí pravého středu pod vedením SaS nemá bez SNS potřebnou většinu. SNS by upřednostnila spolupráci levicového Smeru s pravicovými stranami. „Nacházím ve Směru prvky sebereflexe. Jeví se mi, že mohu pravicovou politiku prosadit i v této kombinaci,“ řekl Danko, kterého sobotní sněm SNS potvrdil ve funkci předsedy strany.

Strana Most-Híd bude jednat se Smerem

SNS a Smer-SD ale nemají potřebnou většinu ve sněmovně a ostatní strany dosud odmítaly jednat s Ficovou stranou o sestavení vlády. Jednotný postoj bloku pěti stran pravého středu k povolebním jednáním se sociálními demokraty ale po kongresu SNS narušila strana Most-Híd, která zastupuje početnou maďarskou menšinu a která má ve svých řadách také zástupce většinového obyvatelstva.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

„Jsme ochotni jít na jednání (se Smerem-SD), pokud dostaneme pozvánku,“ oznámil předseda strany Most-Híd Béla Bugár po sobotním zasedání vedení své strany. Most-Híd zároveň vybídl Smer-SD, SaS, SNS a stranu Sieť, aby byly připraveny přijmout kompromisy, které jsou podle něj nezbytné pro vznik stabilní vlády.

Případná koalice Smeru, SNS a strany Most-Híd by měla sněmovně přesně polovinu křesel. Pozorovatelé bezprostředně po volbách zmiňovali možnost, že by tato trojice mohla přibrat ještě novou stranu Sieť.

Vedle Kotleby je SNS bohatou nevěstou

SNS se po volbách stala bohatou nevěstou; některé strany se před hlasováním bránily spolupráci s národovci. Ale poté, co v parlamentu usedla Ľudová strana Mariana Kotleby, která je označována za fašistickou, se ze SNS podle komentátorů stal pro většinu přijatelný partner. Bez hlasů SNS navíc nejde sestavit ani pravicovou, ani levicovou vládu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Povolební vyjednávání připomínají těžko řešitelný matematický vzorec, navíc ke sčítání a odčítání se musí přidat i neurčitý člen: vzájemné sympatie lídrů stran. Nebo spíš jejich vzájemná nesnášenlivost. Podle komentátorů existuje několik kombinací vládní koalice.

Politologové již po zveřejnění výsledků parlamentních voleb na Slovensku, které se konaly před týdnem, hovořili o volebním patu a zmiňovali možnost vypsání předčasných voleb. Volby sice vyhrál Smer-SD, výrazně ale ztratil. Strana premiéra Fica přišla o pohodlnou většinu ve sněmovně, která ji v roce 2012 umožnila sestavit jednobarevný kabinet.