Pět scénářů slovenské vlády: Slepenec bez Fica nebo Kiskova parta

Sestavování vlády na Slovensku drhne na takzvaných „repelentních dvojicích“. To znamená těch, které se spolu nesnášejí, píše v komentáři zpravodajský server Aktuality.sk. Připomíná, že lídr druhé nejúspěšnější strany SaS Richard Sulík i šéf OĽaNO Igor Matovič odmítají spolupráci s vítěznou stranou Smer. A s krajně pravicovým hnutím Mariana Kotleby nechce mít nikdo nic společného.

Povolební vyjednávání na Slovensku připomínají těžko řešitelný matematický vzorec, navíc ke sčítání a odčítání se musí přidat i neurčitý člen: vzájemné sympatie lídrů stran. Nebo spíš jejich vzájemná nesnášenlivost.

Podle komentátorů  existuje pět nejpravděpodobnějších kombinací vládní koalice.

První možností je spojení Smeru a „slepence“ stran SNS, Most-Híd a Sieť. Mělo by sice 85 mandátů, levicový program, ale časem hrozí hádky poměrně nesourodých partají. Navíc předseda slovensko-maďarské strany Most-Híd Béla Bugár zatím tvrdí, že si nesedne do vlády s nacionální Slovenskou národní stranou. Večer pak předsednictví strany Most-Híd rozhodlo, že rovněž nebude jednat s nynější vládní stranou.

Základem druhé varianty je opět Smer, tentokrát ve spojení se SNS, hnutí Sme rodina Borise Kollára a Sietí. Zahrnovala by také 85 poslanců, jenže Kollár tvrdí, že se Smerem spolupracovat nebude. Politolog Miroslav Kusý ovšem toto prohlášení bere s rezervou. „Smyslem každé politické strany je dostat se do vlády,“ uvedl pro Pluska.sk.

Tím zřejmě Ficovy možnosti končí. Třetí šancí je pravicová vláda složená z pěti menších stran: SaS, Obyčajní, SNS, Most, Sieť. Měla by jen těsnou většinu 76 hlasů – nebo s podporou Kollára 87 poslanců. Naráží však na stejný problém jako v prvním případě: Bugár odmítá spolupráci se SNS.

Ani čtvrtá kombinace nenabízí silnou vládu. Spojení SaS, SNS, Obyčajní, Kollár a Sieť by získalo těsnou většinu, má však jistou výhodu. Neobjevuje se problém „repelentních dvojic“.

Pátá šance je v rukou prezidenta Andreje Kisky. Není vyloučeno, že rozhádaným politikům domluví, aby se nepřeli a nedělali naschvály. Nebo navrhne vládu široké dohody například bez účasti stranických lídrů přímo ve vládě. „Pokud někoho tyto parlamentní volby – a povolební politická mizérie – na chvíli posílily, tak Kisku. Jako prezident bude mít větší páky na vládu,“ píší Aktuality.sk.

Existuje však i scénář číslo šest: předčasné volby. Politolog Rastislav Tóth to považuje za nejlepší řešení. „Nejprve musí vzniknout vláda, což je velký problém. Druhým problémem je, aby vydržela aspoň rok,“ upozornil v komentáři pro Pluska.sk.

Události, komentáře ke slovenským parlamentním volbám (zdroj: ČT24)