Bloomberg chystá miliardu a rychlou kampaň. Podle NY Times chce do Bílého domu

Bývalý newyorský starosta a mediální magnát Michael Bloomberg zvažuje kandidaturu na amerického prezidenta. Napsal to list The New York Times. Podle něj by třiasedmdesátiletý Bloomberg vedl kampaň jako nezávislý kandidát a je připraven na ni vydat miliardu dolarů (asi 25 miliard korun).

Bloomberg je podle listu znepokojen převahou Donalda Trumpa mezi republikány, přehmaty Hillary Clintonové a vzestupem senátora Bernieho Sanderse mezi demokraty. Bloomberg proto instruoval své poradce, aby připravili plány pro kampaň před prezidentskými volbami letos v listopadu, napsaly The New York Times.

Bývalý úspěšný starosta New Yorku a zakladatel stejnojmenné tiskové agentury zvažoval již v minulosti nezávislou kandidaturu, ale vždy došel k závěru, že nemá šanci zvítězit. Souhra netypických událostí v letošní kampani však opět povzbudila jeho prezidentské aspirace, uvedl list s odkazem na zdroj obeznámený s Bloombergovými záměry.

Miliardář se údajně hodlá rozhodnout nejpozději na začátku března, kdy by se podle poradců měl stihnout dostat na kandidátní listiny ve všech amerických státech. Již nyní ale podnikl konkrétní kroky k zahájení kampaně. Přátelům a spolupracovníkům naznačil, že by byl připraven utratit za kampaň nejméně miliardu dolarů.

Podle The New York Times si nechal v prosinci udělat průzkum, jak by si vedl proti Trumpovi a Clintonové. Další průzkumy hodlá provést po prvních primárkách ve státě New Hampshire 9. února, aby zjistil, zda má skutečně šanci, uvedl deník s odvoláním na dva zdroje z Bloombergova okolí.