Obama: Islámský stát ztratil od léta 40 procent území

Islámský stát ztratil od léta 40 procent svého území i Iráku, oznámil prezident USA Barack Obama v Pentagonu. Podle něj navíc díky koaliční letecké podpoře tamních armád přicházejí radikálové o klíčové lídry. „Vedení Islámského státu se před námi neschová,“ zmínil Obama.

Šéf Bílého domu taktéž oznámil, že vyslal na Blízký východ ministra obrany Ashtona Cartera, aby zmapoval další aktivity Američanů v Sýrii a Iráku. „Od léta Islámský stát nezaznamenal žádnou úspěšnou bojovou akci," poznamenal Obama.

Minulý týden USA oznámily, že při náletu zahynuli tři vysoce postavení členové IS. Mezi mrtvými měl být i „šéf financí" této teroristické organizace abú Saláh. Při jednom z koaličních náletů nedávno zahynul také libyjský vůdce IS.

Obamovu strategii protiteroristického boje podle průzkumů zveřejněných po nedávném teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu považuje za úspěšnou jen zhruba třetina Američanů. Obama se proto vypravil do Pentagonu, aby předsedal zasedání Národní bezpečnostní rady a ujistil veřejnost o americké aktivitě v oblasti působení IS, kterou Pentagon zvýšil po útocích v Paříži a v Kalifornii.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP
  • Obamovu strategii protiteroristického boje podle průzkumů zveřejněných po nedávném teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu považuje za úspěšnou jen zhruba třetina Američanů. Obama se proto vypravil do Pentagonu, aby předsedal zasedání Národní bezpečnostní rady a ujistil veřejnost o americké aktivitě v oblasti působení IS, kterou Pentagon zvýšil po útocích v Paříži a Kalifornii.

Nálety podnikají kromě USA také některé západní státy jako Británie a Francie a rovněž několik arabských zemí. Oddělenou leteckou kampaň v Sýrii vede Rusko, a to s pomocí syrské armády.

Po teroristických útocích zradikalizovaných muslimů ve Francii a v USA s desítkami mrtvých se zejména tyto dvě země rozhodly zintenzívnit válku proti IS.