Lavrov: Jsme připraveni podpořit i umírněnou syrskou opozici

Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protiasadovskou Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, pokud se přesvědčivě postaví proti terorismu. V ruské televizi to oznámil ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zástupci syrské opozice prohlásili, že by Moskva především měla zastavit bombardování pozic odpůrců prezidenta Asada.

Rusko chce zohledňovat zájmy celé Sýrie, nejen samotného prezidenta Bašára Asada nebo opozice, prohlásil Lavrov. „Pro Sýrii je důležité, aby tam byla pokojná situace, co možná nejdříve skončila válka a aby teroristé nezískali šanci chopit se moci v Damašku ani v kterékoliv jiné části Sýrie.“

Moskva je podle Lavrova připravena „podporovat ze vzduchu takzvanou Svobodnou syrskou armádu, a to přesto, že nám odmítají poskytovat informace o tom, kde se, podle amerického hodnocení, nacházejí teroristé a kde síly vlastenecké opozice“.

Zároveň zdůraznil potřebu konání parlamentních a prezidentských voleb jako součásti politického řešení syrské krize. Moskevské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská letadla uskutečnila od zahájení operace v Sýrii 30. září 934 startů a zničila 819 povstaleckých cílů.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Alexander Shcherbak

Syrská opozice: Chcete spolupracovat? Tak proč nás bombardujete?

Mluvčí jedné z povstaleckých skupin podotkl, že Rusko by mělo vedle příslibů také zastavit bombardování opozičních skupin. „Bombardují pozice FSA a přitom s námi chtějí spolupracovat? Ruskému stanovisku nerozumíme,“ řekl povstalecký velitel Ahmad Saúd.

Podle Samira Našára, reprezentanta koalice opozičních sil, je 80 procent ruských útoků zaměřeno právě na pozice Svobodné syrské armády. „Místo deklarovaného zájmu o spolupráci s opozicí by měli skončit s leteckými útoky.“

Lavrov: Evropa se už nestydí mluvit o krachu demokratizace

Lavrovova slova přicházejí jen den poté, co o situaci v Sýrii jednal se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a ministry zahraničí Saúdské Arábie a Turecka. Již zde vyzval Asadův Damašek, aby začal mluvit s umírněnou opozicí, „jak doma, tak i v zahraničí - s podporou vnějších hráčů“. Zároveň požadoval, aby jednání do budoucna probíhalo také za účasti Teheránu a Káhiry.

Ve svém aktuálním televizním vystoupení potom šéf ruské diplomacie adresoval slova kritiky Evropské unii, která podle něj začíná chápat, že není možné se od řešení syrské krize distancovat. „Přivedla je k tomu migrační vlna, která je mimochodem nesrovnatelná s množstvím Ukrajinců, které na svém území přijalo Rusko,“ poznamenal.

Evropané se už podle Lavrova „nestydí hovořit o Iráku a krachu jeho demokratizace, která zemi přivedla na hranici rozkolu. Už si začínají připomínat, jak naložili s (bývalým libyjským vůdcem) Muammarem Kaddáfím, když vycházeli z iluze, že po odstranění diktátora demokracie sama o sobě zapustí kořeny.“