Obama: Všichni odpůrci Asada nejsou teroristé, ruské nálety posílí Islámský stát

Ruské údery v Sýrii pouze posílí radikály z Islámského státu (IS), prohlásil šéf Bílého domu Barack Obama, který odmítl tvrzení Moskvy, že všechny ozbrojené složky bojující proti režimu Bašára Asada jsou teroristé. Rusko i po třech dnech náletů tvrdí, že útočí hlavně na IS, syrská opozice a jiní aktivisté ale namítají, že cílí hlavně na umírněné rebely a mluví o civilních obětech. Moskva chce v Sýrii zasahovat ještě tři nebo čtyři měsíce.

Rusové spustili nálety na cíle v Sýrii ve středu a během prvních dvou dnů provedli tři desítky útoků. Do budoucna je hodlají ještě zesílit. „Vždy je riziko, že se tam uvázne, ale v Moskvě se hovoří o operacích, které budou trvat tři, čtyři měsíce,“ řekl předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov francouzské rozhlasové stanici Europe 1. Na otázku, zda se budou útoky dále stupňovat, odpověděl: „Určitě.“

Puškov také řekl, že roční nálety mezinárodní koalice na IS nejsou úspěšné, takže je potřeba přejít k další etapě boje. „Důležitá je síla útoků. Američany vedená koalice na IS útočí rok, a marně. Myslím, že budou-li útoky vydatnější, přinese to výsledek,“ řekl Puškov. Podle něj bylo účinných jen 20 procent operací západní koalice. 

Rusové útočí z pěti kilometrů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská letadla při 18 náletech v minulých 24 hodinách zasáhla 12 cílů IS. Ve čtvrtek prý letadla bombardovala cíle poprvé v provincii Rakka, kde má IS hlavní stan, a zabila 12 bojovníků této organizace. Podle ministerstva byl dále zasažen výcvikový tábor radikálů v provincii Idlib a velitelství v provincii Hamá. V provincii Aleppo pak Rusové údajně zasáhli komunikační centrum.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov řekl, že Rusko do akcí posílá nejmodernější letadla Suchoj-34, jež jsou schopná zaútočit na teroristy kdekoli v Sýrii. „Zdůrazňuji, že tato letadla provádějí přesné útoky z výšky pět tisíc metrů. Jsou vybavena zaměřovači, díky nimž mohou zasáhnout cíle s naprostou přesností,“ řekl Konašenkov.

Ruská letadla v Sýrii
Zdroj: Reuters

Moskva je kritizovaná za to, že neútočí jen na radikály, ale také na další oponenty syrského vládního režimu, což ruští představitelé odmítají. Hlavním cílem Rusů jsou prý oddíly Islámského státu.

Neútočte na opozici, vyzvala koalice Rusy

Turecko, které je členem mezinárodní koalice, jež útočí na Islámský stát na severu Sýrie už nějakou dobu, spolu s partnery požádalo Rusko, aby s útoky na syrskou opozici skoncovalo. Vydalo společné prohlášení s USA, Británií, Francií, Německem a státy Perského zálivu a uvedlo v něm, že vstup Ruska do bojů povede k dalšímu stupňování konfliktu a podnítí extremisty.

„Vyjadřujeme hluboké znepokojení nad ruským vojenským posilováním v Sýrii, zejména kvůli útokům v Hamá, Homsu a Idlibu, které připravily o život civilisty a nemířily na IS,“ píše se v prohlášení.

Americký prezident Barack Obama po střelbě na škole v Oregonu
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh

Obama: Rusko-íránský postup povede ke katastrofě

Způsob, jakým Rusko zasahuje do konfliktu, se nelíbí ani americkému prezidentovi. „Problém představuje Asad a brutalita, s níž zasáhl syrský lid. To musí skončit,“ konstatoval Obama. „Nebudeme s Rusy spolupracovat s cílem zničit každého, kdo je znechucený a má Asada dost. Z jejich (ruského) pohledu jsou to všichni teroristé. To povede ke katastrofě,“ je přesvědčen prezident.

Obama varoval Putina a dalšího Asadova spojence - Írán, že vojenské řešení a snaha udržet Asada u moci nikam nepovede. Zároveň ale podotkl, že v Sýrii nejde o nějaké „šachy, které by spolu hrály supervelmoci“ ani o „zástupnou válku“.

S terorismem není možné bojovat jen ze vzduchu. Všechny předchozí bojové operace vedly pouze k jeho rozšíření a dalšímu vzplanutí. Letecké údery jsou zbytečné, jestliže nejsou vedeny ve spolupráci se syrskou armádou, jedinou silou v Sýrii, která bojuje s terorismem.
Valíd Mualim
syrský ministr zahraničí

Prezident Vladimir Putin označil obvinění z útoků na civilisty za informační válku, s níž se dalo předem počítat. 

Kvůli situaci v Sýrii se v Paříži sešel francouzský prezident Francois Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hollande řekl svému ruskému protějšku, že ruské nálety v Sýrii musejí mířit pouze na IS.