Krejčíř pro ČT: Není proti mně jediný objektivní důkaz

Radovan Krejčíř se pro ČT vyjádřil k rozsudku, který ho uznal vinným z únosu, pokusu o vraždu a držení drog. Chce dokázat, že soudce Colin Lamont byl zmanipulovaný. „Není tam proti mně jediný objektivní důkaz,“ řekl reportérovi ČT Jiřímu Hynkovi. Sama policie tvrdí, že důkazů proti českému uprchlíkovi má dost i v dalších kauzách.

Podle Krejčíře byl soudce ovlivněný lidmi z jihoafrické justice: „Od začátku jsem říkal, že je to konspirace proti mé osobě. Ozval se nám teď svědek, podle kterého si Lamont před verdiktem stěžoval, že ho tlačí, abych byl shledán vinným.“

Policie ale tvrdí, že důkazy proti Krejčířovi jsou přesvědčivé. A to i v případech, ve kterých rozsudky zatím nepadly. „Co vychází najevo, je absolutně šokující a děsivé, jak vraždili lidi, jak je vydírali,“ popisuje poznatky z vyšetřování komisař Solomon Makgale.

Lidé říkají, že Johannesburg je daleko klidnější, když je Krejčiř za mřížemi.
Mandy Weinerová
reportérka serveru Eye witness news

Jihoafrické policisty čeká kvůli Krejčířovi prověrka

V kauze únosu a pokusu o vraždu byla spolu s Krejčířem odsouzena také trojice policistů. Vedení jihoafrického policejního sboru chce proto prověřit všechny detektivy, kteří s českým uprchlíkem v minulosti přišli do styku. „Disciplinární řízení je v plném proudu, protože takové lidi mezi sebou nechceme,“ ujišťuje Makgale.

Dva dny poté, co vrchní soud nepravomocně rozhodl o vině Radovana Krejčíře, rozhodoval další tribunál o jeho žádosti o propuštění z vazby na kauci. „Ten pondělní verdikt podtrhuje, že by neměl byt propuštěn,“ uvedl před jednáním soudu prokurátor Lawrence Gcaba. Soudce nakonec rozhodnutí o Krejčířově žádosti odložil.

Krejčíř k rozsudku: Je to konspirace proti mé osobě (zdroj: ČT24)

Výši trestu soudce oznámí v září

Radovan Krejčíř byl minulý týden v Jihoafrické republice vůbec poprvé odsouzen. Do JAR přijel před sedmi lety a je zde souzen ve čtyřech různých případech. Soud v prvním verdiktu uvedl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o přechovávání narkotik. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl uznán vinným z přechovávání drog. Oba vinu i nadále popírají.

O výši Krejčířova trestu se má rozhodovat 11. září. Krejčířův advokát Piet du Plessis řekl, že se jeho klient hodlá po vynesení trestu odvolat.

Do JAR přesídlil Krejčíř ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.