Krejčíř po verdiktu v JAR: Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou

Soud v Johannesburgu uznal Čecha Radovana Krejčíře vinným v případu únosu, pokusu o vraždu a pokusu o držení drog. Pro Krejčíře je to první odsouzení v Jižní Africe. Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel. Sám Krejčíř poslal České televizi z vězení dopis, v němž tvrdí, že se stal obětí konspirace.

V Jižní Africe je verdikt zprávou číslo jedna. Šéfka policie vydala prohlášení, v němž mimo jiné uvedla, že rozsudek je jakýmsi hlasitým poselstvím do celého světa, že Jižní Afrika není místo, kde by mohlo být zázemí pro jakéhokoliv zločince na útěku před spravedlností. Místní média usuzují, že by Radovan Krejčíř mohl být odsouzen až na 15 let.
Jiří Hynek
Zpravodaj ČT

Soud začal dopoledne čtením rozsudku. Soudce verdikt zdůvodňoval asi dvě hodiny. Odmítl tvrzení obhajoby, že policie zmanipulovala důkazy. Krejčířovi hrozí až patnáctileté vězení, výše trestu bude oznámena 11. září.

V případu jde o to, že 46letý Krejčíř spolu s dalšími prý nechal unést, mučit a vydírat Bhekiho Lukheleho - bratra údajného drogového dealera, který Krejčířovi utekl se zásilkou drog. Krejčíře u soudu označil za muže, který ho kopal a poléval vroucí vodou. Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal Lukheleho výpověď a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal také, že Lukheleho identifikaci Krejčíře potvrdili další svědci. Soud také konstatoval, že Krejčířův podnik Moneypoint v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview byl střediskem nelegálních aktivit a s únosem souvisel, takže Krejčíř byl hlavou drogového obchodu.

Krejčíř pobývá už tři měsíce v areálu izolované moderní věznice Zonderwater, která se nachází asi 60 kilometrů od Pretorie. Eskorta Krejčíře převezla k soudu do Johannesburgu, kde si po téměř dvou letech ve vazbě vyslechl první rozsudek.

Soud ve verdiktu uvedl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o držení drog. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl uznán vinným z držení drog. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. České televizi po rozhodnutí soudu řekl, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.

Verdikt je podle zpravodaje ČT Jiřího Hynka velkým překvapením, protože policie a prokuratura zatím s Krejčířem spíše prohrávaly. Dokonce hrozilo, že Krejčíř bude po dvou letech propuštěn z vazby. Jeho obhájci už uvedli, že se proti rozsudku odvolají.

Podle zpravodajského portálu EWN není jasné, na jak dlouho by Krejčíř mohl jít za mříže. Není v této věci žádné minimum a ani maximum. Z celkové výše trestu bude odečtena doba, kterou strávil ve vazbě. Spolu s Krejčířem a Luphondem se před soudem zodpovídali další čtyři lidé, někteří z nich byli policisté.

Jihoafričtí novináři výsledek prvního ze čtyř procesů, kterým Krejčíř v zemi čelí, bedlivě sledovali. Vynášení rozsudku se konalo za přísných bezpečnostních opatření, přímo v soudní síni byla více než desítka policistů. Novináři si také povšimli Krejčířova vzhledu, Čech podle nich za dva roky ve vazbě značně pohubl, prošedivěl a také je na něm znát celková sešlost.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V JAR je ve vazbě od listopadu 2013.

Kvůli stíhání Krejčíře v Jižní Africe byl u místního soudu dočasně přerušen proces o jeho vydání do Česka. „Spolupracujeme s jihoafrickými úřady a poskytujeme všechny potřebné dokumenty," poznamenala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Už na podzim bude nejvyšší jihoafrický soud rozhodovat o tom, jestli je možné souběžně jednat o Krejčířových kauzách u místních soudů, ale také o jeho vydání do Česka.

Jihoafrické soudy řeší hned několik kauz, v nichž Krejčíř figuruje. Čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. 

Výběr hlavních událostí v případu podnikatele Radovana Krejčíře: