Po Václavu Havlovi je pojmenováno náměstí v izraelské Haifě

Bývalý český prezident Václav Havel má ve čtvrtém největším městě Izraele své náměstí. V pondělí odpoledne se slavnostního aktu zúčastnil český ministr kultury Daniel Herman. V rámci připomínkových akcí k 25. výročí znovunavázání vzájemných vztahů mezi Českem a Izraelem je v plánu také pojmenování ulice v Jeruzalémě po Václavu Havlovi, stejně jako odhalení jeho lavičky na univerzitě v Tel Avivu.

Náměstí, které má Havlovo jméno, se nachází v nově budované čtvrti Šimona Perese na hoře Karmel, na jejímž úpatí město Haifa leží. Jde o rychle se rozvíjející, moderní část města, která má být v blízké budoucnosti i důležitým dopravním uzlem.

Ceremonie, které se vedle Hermana zúčastnil i starosta Haify Jona Jahav a český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, pokračovala promítáním filmu o Václavu Havlovi na radnici. Přítomni byli i čeští krajané.

Haifu zdobí nové Havlovo náměstí (zdroj: ČT24)

V rámci připomínkových akcí u příležitosti 25. výročí znovunavázání vzájemných vztahů mezi Českem a Izraelem má být v budoucnosti po Havlovi pojmenována také ulici v Jeruzalémě. Na univerzitě v Tel Avivu by měla být odhalena lavička nesoucí exprezidentovo jméno.

Václav Havel zavítal do Izraele v pozici českého prezidenta v letech 1990 a 1997.

Vydáno pod