Letecká mise v Jemenu splněna, hlásí Saúdové. Jejich koalice ukončí nálety

Rijád - Letecké útoky splnily svůj účel, nyní je na řadě jiný druh úderu. Takový vzkaz dala Saúdská Arábie, která je v čele koalice bojující na dálku proti šíitským povstalcům v Jemenu. Nálety by měla nahradit nová operace s názvem Navrácení naděje, která se zaměří na silnější posílení bezpečnosti. Oznámení přišlo v době, kdy zahraniční diplomaté spekulují o velmi brzkém uzavření příměří. V bojích od konce března zahynulo na 800 lidí.

Koalice končí s nálety na Jemen, přejde k nové operaci (zdroj: ČT24)

Nepokoje v Jemenu eskalovaly loni, když šíité obsadili jemenské hlavní město Saná. Letos zabrali vládní instituce a přinutili prezidenta i vládu uprchnout z metropole do přístavního města Adenu. Prezident i premiér, za nimiž stojí Saúdská Arábie, jsou nyní v Rijádu. Šíity podporuje Írán.

Do bojů v březnu vstoupila arabská koalice, kterou vede Saúdská Arábie a která bombarduje pozice šíitů. Íránský prezident Hasan Rúhání dnes řekl před novináři, že tato ofenzíva je pro Rijád náhradou za selhání sunnitského království jinde.

Prezident na účet Saúdské Arábie žertoval a prohlásil o ní, že je to země, která „maří své sny“ v Iráku, Sýrii a Libanonu. „Všechny tyto neúspěchy se nahromadily a vyvolaly v té zemi duševní a emoční nerovnováhu,“ řekl Rúhání těsně před odletem do Indonésie.

Írán a Saúdská Arábie se vzájemně obviňují z podpory buď sunnitských, nebo šíitských účastníků konfliktů na Blízkém východě. Teherán přiznává, že jemenským šíitům poskytuje politickou a humanitární pomoc, ale odmítá obvinění, že je také vyzbrojuje.

Od zahájení koaličních náletů se počet civilních obětí v Jemenu prudce zvýšil. Letectvo arabských států chce zabránit šíitům postupovat na jih země. Při pondělním útoku na základnu v Saná byl zasažen sklad zbraní. O život přišlo podle čerstvé bilance 38 civilistů a víc než 530 lidí bylo zraněno.

VÝVOJ JEMENSKÉ KRIZE:

20. ledna - Šíitští povstalci obsadili po dvoudenních bojích (přes 50 mrtvých) sídlo hlavy státu v Saná. O dva dny později prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí rezignoval, odstoupila i vláda premiéra Chálida Báhaha.

6. února - Povstalci oznámili, že přebírají moc v zemi a rozpustili parlament. USA a státy v Perském zálivu obvinily Írán z podpory rebelů. Začala se uzavírat západní velvyslanectví v Saná.

21. března - Prezident Hádí, podporovaný OSN a Západem, odjel ze Saná do jihojemenského přístavu Aden, bývalé metropole Jižního Jemenu (do roku 1990). Hádí poté vyhlásil Aden metropolí státu, začaly střety jeho jednotek s vojáky exprezidenta Sáliha a s rebely z klanu Húsíů.

25. března - Hádí uprchl ze své rezidence v Adenu, k němuž se přiblížily jednotky šíitských povstalců. Rebelové údajně kontrolovali více než polovinu z 21 jemenských provincií, obsadili leteckou základnu Anad mezi městy Táizz a Aden, kterou o týden dříve opustili američtí vojáci, a přiblížili se k přístavu Muchá v Rudém moři v blízkosti průlivu Báb al-Mandab mezi Rudým mořem a Adenským zálivem.

26. března - Saúdská Arábie a její spojenci zahájili vojenskou leteckou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu.

14. dubna - Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí připsal chaos v Jemenu mocenským ambicím Íránu. Rada bezpečnosti OSN schválila zbrojní embargo vůči vůdcům šíitských rebelů.

21. dubna - Koalice oznámila, že končí letecké operace v Jemenu. Vzdušné útoky nahradí operace Navrácení naděje, která bude zaměřená na posilování bezpečnosti, boj proti terorismu a hledání politického řešení konfliktu. V bojích od konce března zahynulo asi 800 lidí.