Debata Palinová-Biden se obešla bez osobních útoků a nemá jasného vítěze

St. Louis (USA) - Ve zdvořilé atmosféře se nesla televizní debata kandidátů na příštího viceprezidenta Spojených států. Republikánka Sarah Palinová a demokrat Joe Biden se na Washingtonově univerzitě v St. Louis ve státě Missouri vyvarovali osobních útoků. Většina komentátorů se shoduje, že tentokrát byl mírný přístup účastníků spíše na škodu. Podle prvních průzkumů měl v debatě navrch spíše Biden. Šlo o jedinou televizní debatu viceprezidentských kandidátů před listopadovými prezidentskými volbami.

Palinová i Biden obhajovali postoje prezidentských kandidátů svých stran a neagresivně útočili na stanoviska oponentů. Čtyřiačtyřicetiletá aljašská guvernérka hájila McCainovy názory na obranu střední vrstvy, snižování daní či vítězného završení války v Iráku.

Ačkoli odpovědi Plinové byly pohotové a přesvědčivé, několikrát se stalo, že odvedla řeč na pro ni bezpečná témata. První průzkum ukázal, že 84 procent diváků si myslí, že Palinová si vedla lépe, než původně očekávali. Politologové se také shodují, že senátorka podpořila McCaina více než Biden Obamu.

Biden: McCain je pokračovatelem Bushovy politiky 

Senátor Joe Biden se během debaty snažil opakovaně propojit politiku McCaina s politikou současného republikánského prezidenta George Bushe. McCaina nařkl, že je „mimo kontakt“ s nynější finanční krizí ve Spojených státech, protože ještě v jejích začátcích tvrdil, že americká ekonomika je zdravá. Biden zároveň důrazně zopakoval Obamův plán na stažení vojáků z Iráku během 16 měsíců, což Palinová označila za „bílý prapor kapitulace“.

Biden také během televizního duelu prohlásil, že hospodářská situace Spojených států za posledních osm let je nejhorší v dějinách - a může za to administrativa pod vedením republikánů. Republikánská kandidátka Palinová tvrdila, že za krizí stojí chamtivost a korupce na Wall Streetu. 

Podle Bidena může za hospodářskou krizi v USA administrativa republikánů, Palinová za ní vidí chamtivost a korupci na Wall Streetu.

Před samotnou debatou se kandidáti nikdy nesetkali. Proběhl mezi nimi jen krátký formální rozhovor krátce poté, co McCain ohlásil svou volbu viceprezidentky. I proto Palinová uvítala Bidena slovy: „Mohu vám říkat Joe?“

Ve výsledku byla debata nepřesvědčivá a až příliš klidná. Vítězem debaty je podle názoru amerických médií Biden, obrovsky si ale polepšila i Palinová, od níž všichni čekali spíše defenzivní pozici zakončenou fiaskem. „Bylo to jako sledovat dva projevy, náhodou probíhající v jednom čase,“ shodli se Američané. Na otázkách homosexuálních manželství nebo klimatické změny se zástupci tradičně protikladných směrů myšlení neshodli.

Klíčovým poselstvím debaty podle zpravodaje ČT Michala Kubala je to, že se vlastně neodehrálo nic překvapivého a oba kandidáti v diskusi víceméně obstáli. Biden neodolal své příslovečné prostořekosti a Palinová nenaplnila předpovědi, že definitivně pohřbí celou republikánskou kandidátku. Debata ale zásadně nezmění volební preference, domnívá se Kubal. Že oba kandidáti v debatě obstáli, potvrzuje i profesor politologie Michael Kraus a komentátor Erik Best. Oba potvrzují, že se oba soupeři k sobě chovali až příliš slušně.


Demokraté i republikáni se bezprostředně po televizním přenosu prohlásili za vítěze debaty, nicméně výsledky průzkumů televizí CNN a CBS po jejím skončení vyzněly ve prospěch Bidena. V anketě CNN si lépe vedl podle 51 procent diváků, zatímco Palinovou takto hodnotilo 36 procent.

Prezidentskou kvalifikaci přiznalo Bidenovi 87 procent diváků, Palinové 42 procent. V sympatiích ale dali lidé přednost žoviálněji vystupující aljašské guvernérce, která byla příjemnější pro 54 procent diváků. Bidena považovalo za sympatičtějšího 36 procent.

V souboji o Bílý dům má zatím navrch demokratický kandidát Barack Obama, který nad republikánem Johnem McCainem vede zhruba o sedm procent.