Trochu úcty k mrtvým! žádají Kaddáfího synové

Tripolis - Syn zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Saadí je podle svých slov šokován podlou brutalitou, s jakou se zachází s těly jeho otce a bratra Mutasima. Podle Saadího to dokazuje, že nikdo z bývalého libyjského režimu nemá v zemi šanci na spravedlivý proces. Další z Kaddáfího synů Sajf Islám ve videonahrávce vyzval k pokračování v boji proti nové vládě a Severoatlantické alianci. Zpochybňuje tak prohlášení Přechodné národní rady (NTC), že byl zraněn a zadržen během posledního útoku v pobřežní Syrtě. NTC se mezitím rozhodla zřídit komisi, která vyšetří dosud neobjasněnou Kaddáfího smrt, a rozhodla, že diktátorovo tělo už nebude vystaveno na veřejnosti.

Saadí je v Nigeru poté, co se mu podařilo uprchnout přes hranice v době srpnového pádu režimu v Tripolisu.

Nick Kaufman, právník Saadího Kaddáfího:

„Protichůdná prohlášení NTC, která omlouvají barbarské popravy a groteskní zneužívání těl, jasně naznačují, že žádné osobě spojené s bývalým režimem se nedostane spravedlivého soudu, ani nebudou potrestány zločiny spáchané na jejich osobách.“

„Jděte k čertu, vy a s vámi i NATO. Tohle je naše země, my v ní žijeme, my v ní pokračujeme v boji a my v ní zemřeme. Obdržel jsem zprávu kmenů z Baní Valídu o obecné shodě mezi nimi, že je třeba reagovat na nebezpečí gangu krys - povstalců a spojenců NATO,“ prohlásil Sajf Islám, který se nyní ukrývá na neznámém místě poté, co nejspíš uprchl ze Syrty.

Na mrtvolu Kaddáfího se jezdí Libyjci dívat na jeho benzín 

Zakrvácené mrtvoly Muammara Kaddáfího a jeho syna Mutasima byly v posledních dnech vystaveny v chladící místnosti v obchodním středisku v západolibyjské Misurátě. Stovky lidí si je sem jezdily prohlédnout i vyfotografovat. Paradoxně se na ně jezdily dívat auty používajícími diktátorův donedávna dobře ukrytý benzin. Téměř tři tuny kvalitního paliva byly totiž nalezeny v poušti jižně od Kaddáfího rodné Syrty, kde byl svržený libyjský vůdce ve čtvrtek zabit. Benzin byl přepraven do zásobníků u Misuráty a odhaduje se, že vystačí na týdenní spotřebu města. Benzin byl nalezen částečně pod zemí a schovaný v poušti.

Tělo Kaddáfího už vystaveno nebude

Dnes odpoledne vláda rozhodla, že tělo Kaddáfího už nebude vystaveno na veřejnosti. Stráž zavřela dveře chladicí místnosti, kde byl zabitý diktátor k vidění od pátku 13:30 hodin. Za tu dobu si jeho mrtvolu spolu s těly syna Mutasima a bývalého ministra obrany Júnise Džábira mohly prohlédnout a vyfotografovat davy Libyjců.

Kaddáfí do poslední chvíle nechápal, proč proti němu Libyjci povstali

Podle Mansúra Zaúa, který vedl Kaddáfího bezpečnostní brigády, uprchl bývalý diktátor do Syrty v malém konvoji 21. srpna, tedy v den, kdy povstalci vstoupili do Tripolisu. Ve městě, z něhož pocházel, se pak musel často stěhovat. Jeho nejbližší mu sháněli jídlo a opakovaně jej vyzývali, aby Libyi opustil. Kaddáfí ale takovou možnost odmítal s tím, že nepřipadá v úvahu. „Tohle je moje země. Moc jsem předal v roce 1977,“ říkal prý v takových případech. Narážel tím na své opakované tvrzení, že moc je v rukou libyjského lidu.

Dlouholetý libyjský diktátor, který prý do poslední chvíle nerozuměl tomu, proč proti němu Libyjci povstali, prý do bojů proti povstalcům přímo nezasáhl a raději se věnoval četbě Koránu, uvedl Zaú pro deník The New York Times. Kaddáfí se prý hodně bál NATO. Jeho jediný kontakt s vnějším světem představoval satelitní telefon, který využíval k častým telefonátům spřízněným televizím a rádiím.

Rozhodnutí ukrýt se v Syrtě prý učinil Mutasim, podle něhož byla tato bašta loajalistů, na níž často útočilo NATO, posledním místem, kde by Kaddáfího někdo hledal. Stovky protivníků se každým dnem přibližovaly, takže v posledním týdnu se už Kaddáfí se svými blízkými přesunoval jen mezi dvěma domy v jedné ze čtvrtí města. Nakonec se rozhodl, že je čas zmizet. Podle Zaúa se chtěl přemístit do domu, v němž se narodil.

Kolona více než 40 vozů měla vyjet ve čtvrtek ve 03:00, ale na cestu se kvůli špatné organizaci vydala až okolo 08:00. V Toyotě Land Cruiser s Kaddáfím prý cestoval šéf jeho bezpečnosti, jeden z jeho příbuzných, Zaú a řidič. Asi po třiceti minutách konvoj zasáhla raketa, která dopadla poblíž auta s Kaddáfím. Ten se pak snažil s dalšími muži uprchnout, přičemž pod neustálou palbou došli ke kanalizačnímu potrubí. Tam byl Kaddáfí zajat protivníky. Krátce poté přišel o život za dosud ne zcela vyjasněných okolností.

Věděla německá rozvědka o diktátorově úkrytu?

Když se Kaddáfí minulý čtvrtek pokusil ze Syrty utéct, zaútočily na jeho konvoj francouzské bojové letouny. Dlouholetý vládce Libye byl poté dopaden povstalci a za dosud nevyjasněných okolností zastřelen. Jeho úkryt údajně pomohla vypátrat německá rozvědka BND. S odvoláním na informace z bezpečnostních kruhů to napsal časopis Der Spiegel, BND to však dementovala. Německá zpravodajská služba podle časopisu už několik týdnů věděla, že se svržený libyjský vládce skrývá v rodné Syrtě, neboť disponuje hustou sítí informátorů na Blízkém východě.

Der Spiegel: BND věděla, kde je Kaddáfí
Zdroj: ČT24

Předseda NTC Mustafá Džalíl dnes na tiskové konferenci v Benghází řekl, že prozatímní vláda by měla být sestavena do dvou týdnů. O nástupci povstaleckého premiéra Mahmúda Džibríla, který z funkce odstoupil o víkendu, chce NTC jednat v příštím týdnu. Džalíl na dnešní tiskové konferenci také mezinárodní veřejnost ujišťoval, že Libyjci jsou umírnění muslimové. NTC také zřídila komisi, která má vyšetřit smrt Muammara Kaddáfího.

Největší válečný zločin Kaddáfího odpůrců?

Podle víkendové pitvy zemřel Kaddáfí na následek střelného zranění. Podle oficiální povstalecké verze byl usmrcen během převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci a Kaddáfího věrnými. Na internetu jsou ale videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. To posílilo spekulace, že Kaddáfí byl zastřelen při lynči.

Bývalý libyjský diktátor ale rozhodně není jedinou osobou, jejíž smrt vyvolává znepokojení. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch dnes uvedla, že v Syrtě našla mrtvoly 53 Kaddáfího stoupenců, kteří byli podle všeho zastřeleni po zatčení. Většina z nich byla prý pravděpodobně usmrcena na stejném místě a ve stejný čas. Někteří měli ruce svázané za zády. Human Rights Watch vyzvala NTC, aby věc neprodleně vyšetřila a odpovědné postavila před soud. Pokud se podezření na hromadnou popravu potvrdí, půjde o zatím největší válečný zločin, kterého se Kaddáfího odpůrci dopustili. Doposud se vědělo spíše o zločinech proti jednotlivcům a také o vyhánění některých Kaddáfího příznivců z libyjských obcí.

V poslední vůli se Kaddáfí hlásí k islámu

Ještě před smrtí předal Kaddáfí třem příbuzným svou poslední vůli, v níž se hlásí k islámu a slibuje, že zemře jako muslim. Vyjadřuje v ní také přání, aby byl v případě smrti pohřben v Syrtě vedle své rodiny, a to podle muslimských zvyků, neumyt a v oblečení, které měl na sobě v okamžiku smrti.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: Paulo Duarte/AP Photo

Dále se obrací k libyjskému lidu a vyzývá jej, aby ochraňoval svou identitu a to, čeho dosáhl. Svým stoupencům vzkazuje, aby pokračovali v odporu a vždy bojovali proti jakémukoliv zahraničnímu agresorovi.

V závěru se zmiňuje o nabídkách, aby výměnou za osobní bezpečnost odstoupil. Nepřijal je prý proto, aby byl v čele konfrontace. I když je možné, že nevyhrajeme hned, udělíme lekci příštím generacím, že zvolit si ochranu země je čest a zaprodat se je největší zrada, kterou si historie bude pamatovat navždy, uzavírá svou vůli Kaddáfí.

Vydáno pod