Americká armáda šetří, nakupuje levné falešné čipy v Číně

Peking - Američtí zákonodárci se hádají, jak ušetřit přes půl bilionu dolarů na obraně v příštích 10 letech. Bouří se hlavně zbrojní firmy, které se obávají, že tím ztratí práci tisíce lidí. Úspory nutí Pentagon šetřit i na počítačových součástkách. Armáda proto nakupuje sice levné, ale zato falešné počítačové čipy z Číny. A to by mohlo představovat bezpečnostní riziko.

Padělané čínské čipy jsou desetkrát levnější než nové. Pentagon už jich má víc než milion. Čína se kvůli tomu s Amerikou hádá. Peking slíbil nápravu. Zároveň ale odmítl dát víza americkým senátorům, kteří chtěli celou věc na jihu Číny prošetřit. 

Město Kuej-Jü je mezi ochránci přírody známé jako globální metropole elektronického odpadu. Právě tady dělníci vytahují ze starých počítačů cokoliv, co se dá ještě využít. Staré čipy z celého světa předělávají na nové.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Podvod obyčejný zákazník nepozná, jen odborníci. „Normálně můžeme určit, co je padělek a co ne. Nejen díky prodejcům, kteří jsou docela slušní, ale i díky cenovým rozdílům,“ říká vyšetřovatel padělaných čipů Ted Kavowras. 

Prodejci nijak neskrývají, že radši prodávají čipy cizincům, protože ti je na rozdíl od místních nebudou moci reklamovat. Paradoxně tak polovodiče vydávané za originály mohou skončit v počítačích amerických stíhaček F16 i ve válečných lodích.