V Bilbau vyšly do ulic desetitisíce lidí - chtějí ústupky pro členy ETA

Bilbao (Španělsko) - Desetitisíce lidí se v sobotu večer v baskickém Bilbau na severu Španělska zúčastnily pochodu za „lidská práva, porozumění a mír“. Tak nazvali organizátoři demonstrace akci, jejímž cílem bylo žádat po úřadech ústupky pro uvězněné členy baskické separatistické skupiny ETA. Ta svou věc prosazovala ozbrojenými útoky a atentáty a ve svém boji za nezávislost Basků zabila ve Španělsku a jihozápadní Francii podle agentury AFP přes 800 lidí. V roce 2011 skupina vyhlásila konec ozbrojených aktivit.

„Chceme revitalizovat naše vztahy a to tak, že začneme respektovat lidská práva. Chceme, aby základ všech politických stran byl založen na dialogu a dohodách. Proto chceme, aby všichni agenti a politická uskupení začali respektovat požadavky baskické společnosti. Jedině tak můžeme upevnit mírové soužití,“ prohlásil člen Baskické národní strany Joseba Eigibar.

Napětí v Baskicku kvůli vězněným členům ETA vzniklo minulý měsíc, kdy skupina na podporu vězňů vyzvala úřady, aby je sestěhovala co nejblíže Baskicku a jejich rodinám, a nahlásila na dnešek demonstraci na podporu svého požadavku. To ale rozhněvalo rodiny jejich obětí, které požádaly soud o zákaz takové akce.

Soud v Madridu v pátek rodinám obětí vyhověl a demonstraci zakázal s tím, že ji pořádá zakázaná skupina. Baskické národní a separatistické strany, které mají v regionálním parlamentu většinu, na to svolaly pochod „za lidská práva“.

Po věznicích ve Španělsku a Francii je rozptýleno zhruba 520 vězňů, kteří se stále hlásí k ETA, uvádí skupina, jež vězněné členy ETA podporuje. Organizaci v posledních letech výrazně oslabilo zatčení jejích vůdců. Vlády Španělska a Francie s ETA jednat odmítají. Skupina, kterou označuje Evropská unie a USA za teroristickou organizaci, v roce 2011 vyhlásila „ukončení ozbrojených aktivit“, rozpustit se ale odmítla.