Reakce českých politiků: Vítězství Merkelové se čekalo, výsledek AfD varováním

Čeští politici vesměs ocenili vítězství německé kancléřky Angely Merkelové ve volbách. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a také fakt, že se na třetí místo dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dosáhla dosavadní kancléřka Merkelová ve volbách jasného vítězství. „Věřím, že brzy sestaví stabilní vládu. Bude to důležité pro Evropu i česko-německé vztahy,“ uvedl premiér na Twitteru.

Pro ministra zahraničí a volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka je čtvrté volební vítězství Merkelové v řadě důkazem, že v Německu vládne spokojenost.

„Vítězem voleb je vlastně AfD, která výrazně posílila na tématu uprchlíků a bezpečnosti,“ míní šéf ANO Andrej Babiš. Poukázal na oslabení konzervativců i na zřejmě nejhorší výsledek SPD. „U socialistů se ukazuje, že svou politikou neničí jen svou stranu, ale i Evropu,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že obě dosavadní vládní strany ztratily a „část německých voličů se rozhodla protestovat především proti migrační politice“. Přesto má Německo šanci na demokratickou vládu v čele s konzervativní CDU/CSU, která bude mít příležitost napravit chyby, uvedl.

Úspěch AfD je podle místopředsedy ODS Martina Kupky jasným signálem kritiky dosavadní politiky Merkelové. Zřejmě historicky nejhorší výsledek SPD je pak podle něj známkou toho, že její politika ani Němce už tolik neoslovuje.

Na ztrátu CDU/CSU i SPD a úspěch „pravicových populistů“ poukázal také předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj to není dobrá zpráva ani pro Německo, ani pro Evropu. „Je jasné, že v německé společnosti je velké rozčarování“, komentoval výsledek.

Opětovné vítězství Merkelové těší předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, Němci podle něj dali přednost demokracii a humanismu před populismem a nesnášenlivostí. Radost nemá z toho, že v Německu populismus posílil. „A není pro mne překvapením, že posílil - jak se ukazuje - i za vydatné pomoci ruské propagandy.“

Podle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila si Merkelová sice udržela vedoucí pozici, ale volby přinesly oslabení velkých stran a „silný nástup populistické strany AfD“.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka se vítězství Merkelové čekalo. Kvůli zisku AfD by Gazdík nepodceňoval obavy lidí o bezpečnost v Evropě.

Optimističtější je ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Stabilita a prosperita dostaly zelenou. Teď držím Angele palce k sestavení stabilní vlády,“ komentoval odhady na Twitteru.