Německé volby vyhrála CDU/CSU, sociální demokracie po debaklu míří do opozice

Události: Německé volby podle očekávání vyhrála CDU/CSU (zdroj: ČT24)

Německé parlamentní volby vyhrála podle konečných výsledků konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, i když značně oslabila. Třiašedesátiletá politička podle všeho zůstane v čele vlády. S odstupem druhá skončila dosud koaliční sociální demokracie (SPD), která se okamžitě rozhodla pro odchod do opozice. Ze třetího místa míří do Spolkového sněmu protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Pro vznik vládní koalice přichází v úvahu spolupráce CDU/CSU, Zelených a svobodných demokratů (FDP), kteří se do parlamentu vrací po čtyřech letech.

CDU/CSU získala 33 procent hlasů, SPD 20,5 procenta. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám značně pohoršily. 

Souboj o třetí místo vyhrála s 12,6 procenta hlasů Alternativa pro Německo, která bude první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s 9,2 procenta a Zelení s 8,9 procenta. Po čtyřleté přestávce se do Spolkového sněmu vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů.

Merkelová čekala víc, přesto je spokojená

„Samozřejmě jsme doufali v lepší výsledek, to je jasné,“ přiznala Angela Merkelová před svými příznivci. Přesto se její konzervativní unii podařilo dosáhnout svého cíle: „Můžeme vytvořit vládu a nikdo ji nemůže vytvořit proti nám.“

Nyní Merkelová hodlá „dobrou politikou zbavit lidi starostí a strachu“ a získat zpátky voliče, kteří letos dali hlas krajně pravicové Alternativě pro Německo.

„V uplynulých měsících jsme bojovali za Německo, v němž budeme žít dobře a rádi. Ale je potřeba, aby tomu tak bylo i za pět nebo deset let. K tomu patří postarat se o ekonomický blahobyt. Samozřejmě je třeba, aby držela pohromadě Evropská unie, abychom budovali silnou Evropu. K tomu patří boj s ilegální migrací, boj s příčinami útěku i hledání legálních cest,“ naznačila svá témata pro příští měsíce Merkelová.

Povolební projev Angely Merkelové (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté míří do opozice

Předseda SPD Martin Schulz označil neděli za „hořký den“ pro sociální demokraty. Strana podle něj nedosáhla vytyčených volebních cílů. Ve Spolkovém sněmu chtějí sociální demokraté v nadcházejících čtyřech letech bojovat za své hodnoty – demokracii, toleranci a respekt – ovšem už v roli opozice, kam po historickém debaklu odcházejí.

Vstup protiimigrační AfD do parlamentu označil Schulz za přelom. SPD je podle něj „baštou demokracie“, která bude bojovat proti projevům rasismu v parlamentu.

Opozici chce Schulz vést z pozice předsedy SPD, o funkci předsedy parlamentní frakce sociální demokracie usilovat nebude. „Chci se soustředit na obnovu strany,“ řekl. Podle spekulací v médiích by funkci předsedkyně frakce mohla vykonávat dosavadní ministryně práce a sociálních věcí a představitelka levicového křídla strany Andrea Nahlesová.

Vyjádření Martina Schulze (zdroj: ČT24)
Porovnání výsledků stran ve volbách v roce 2013 a 2017
Zdroj: ARD

CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili i za svým historickým minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Dohromady strany dosavadní vlády – CDU/CSU a SPD – přišly podle odhadů o téměř 14 procentních bodů. Ztratila i nejmenší z nich, bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Ostatní strany, které budou v parlamentu, naopak posílily o více než 15 bodů. Někteří pozorovatelé už v souvislosti s výsledky hovoří o volebním zemětřesení a tektonických změnách na německé politické scéně.

Rýsuje se koalice „Jamajka“

Jedinou možností pro vznik koalice je tedy spolupráce CDU/CSU, Zelených a FDP, podle stranických barev nazývaná Jamajka. Předseda liberální FDP Christian Lindner je o spolupráci s CDU/CSU ochoten jednat, Zelení ale už varovali, že jednání o koalici budou složitá. 

Varianty možných koalic po německých volbách
Zdroj: ZDF

Alternativa slaví, před volebním štábem se ale protestuje

Protest proti AfD
Zdroj: Reuters

Souboj o třetí místo jasně vyhrála Alternativa pro Německo, která bude první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. Ve volebním štábu strany vypukl okamžitě po oznámení prvních odhadů jásot. „Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky,“ slíbil jeden z volebních lídrů AfD Alexander Gauland.

Podle očekávání si získala AfD více sympatizantů v zemích bývalého východního Německa. Podle odhadů televize ARD zde byla druhou nejsilnější stranou (po konzervativní unii CDU/CSU) a brala 21,6 procenta hlasů.

Před budovou v centru Berlína, kde probíhá povolební oslava AfD, protestuje podle odhadů médií kolem dvou tisíc lidí. Jinak poklidnou akci narušilo několik případů, kdy na dohlížející policisty letěly kameny a lahve. Výtržníky policie zadržela. Mezi demonstrujícími jsou i zástupci levicové radikální skupiny Antifa.