Ivan Bartoš: Lidé nevědí, kolik peněz si vydělají. Daně musíme zjednodušit

Ivan Bartoš hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Česká republika má příliš složitou daňovou strukturu, kterou je třeba výrazně zjednodušit. V Událostech, komentářích to prohlásil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana zároveň navrhuje slevu na dani, pokud poplatník daruje peníze na kulturu. Lídr Pirátů v předvolebním rozhovoru dále uvedl, že přijetí eura v nejbližší době není praktická věc, a popřel, že by Pirátská strana zpochybňovala českou pozici v NATO.

Jste pro přijetí eura?

V nejbližší době to asi není praktická věc. Evropská unie musí nejdřív vyřešit stabilizační mechanismy, jak řešit krachy států. Ten závazek tady vyplývá historicky, ale skutečně se nechceme pouštět do nějakých divokých akcí.

Má Česko přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Pokud se bavíme o uprchlících, kteří prokazatelně utíkají před válkou z nějaké oblasti, musíme ctít ústavu i Ženevské konvence. Ale nějaké bezhlavé přijímání migrantů, to rozhodně ne.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

My si myslíme, že to ten problém neřeší. Armáda má poměrně rostoucí počet vojáků, zálohy. Myslím si, že v letošním roce to je asi 1400, z nich je dokonce 145 žen. Takže to není potřeba.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste v žádném případě na vládní úrovni nespolupracovali?

Určitě strany, které nesplňují demokratické standardy nebo principy či jejich politika není z našeho pohledu demokratická.

Asi se ale můžeme shodnout, že tuto definici každý politik vidí trochu jinak.

Máme povolební strategii a tam jsou explicitně zmíněny komunistická strana a SPD Tomia Okamury.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě?

Pirátská strana v tuhle chvíli nemá žádného kandidáta.

Bude mít?

Třeba se k nám přihlásí nějaký kandidát, který splňuje kritéria, aby plnil tu formální roli, reprezentativní, nepolarizoval společnost. V tuto chvíli nemáme žádné stranické preference.

Jste pravice, nebo levice?

My jsme tohle rozdělení už od počátku vzniku Pirátské strany před osmi lety zavrhli, protože je definováno politikou 30 let různých stran v České republice.

Já bych řekl, že je definováno politikou 200 let evropské civilizace.

Já si spíše myslím, že představa lidí je definována polistopadovým vývojem. My se definujeme jako liberální strana. Dokonce si myslím, že v rámci přístupu k problémům jsme skutečně liberální a demokratická strana, která nemá obdoby v České republice, a tohle rozdělení je prostě pasé. Strany, kterým je v současné době přiřazována levicovost nebo pravicovost, jsou daleko mimo definice.

Dobře, zkusím to podle vás zastaralé kritérium občas tu a tam v našem rozhovoru aplikovat. Vezměme to popořadě. Daně. Díval jsem se do vašeho programu. Máte tam sekci o daních a říkáte, že zavedete skutečně rovnou daň. Stejnou sazbu celkového zdanění práce, včetně odvodů, pro všechny příjmové skupiny. To sousloví rovná daň je pravicové nebo bylo v Česku pozdviženo pravicovými stranami, ale tam je ten dovětek, stejná sazba celkového zdanění práce, včetně odvodů. Co to znamená?

Víte, v České republice je problém. Tady se vytváří nějaká daňová struktura a vytváří se prostě tak, že v rámci změny vlády se daňový systém neustále zesložiťuje. Kdo zrovna kope ve vládě, tak udělá nějakou výjimku pro nějakou třeba specifickou skupinu voličů. Takže v tuto chvíli zaměstnanec, a toto opatření se týká zaměstnanců v zaměstnaneckém poměru…

Rovná daň z příjmu? Tu byste chtěli?

My jsme navrhli největší zjednodušení daní za posledních 25 let, kde říkáme, že lidé nevědí, kolik peněz si vydělají za svoji práci a kolik odvedou. Platí to zaměstnavatel, platí to zaměstnanec. My říkáme: pojďme to sloučit do jedné částky, zdravotní, sociální a daň z práce, ukážeme na jednom papíře tomu člověku: tolik sis vydělal, tolik jsi odvedl státu, zaplatí to zaměstnavatel…

A v tom souhrnu to tedy bude stejné procento pro každého?

… a v tomto to bude rovné, stejné procento pro každého, spravedlivé a samozřejmě my máme i v tom návrhu, abychom počítali i ekonomickou efektivitu tohoto návrhu a celkově chceme i snížit zdanění práce zaměstnanců o 1,6 procentního bodu, kde náklady, které by to případně mohlo vygenerovat, jsou v hodnotách několika miliard. Takže toto opatření, které ubere administrativu, lidem zjednoduší život a zaměstnavatelům je ještě zefektivní a povede ke snížení daní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mimochodem, jak jste říkal, že tedy chcete vymýtit různé výjimky, jak s tím jde dohromady jedna větička zasutá ve vašem programu: „Dáme vám slevu na dani až 2 tisíce korun, pokud darujete peníze na kulturu. Obdarovat můžete libovolnou neziskovou instituci.“

Toto je standard třeba v jiných zemích, v Německu. Problém ministerstva kultury nebo vůbec rozpočtu na kulturu v České republice je, že stejně jako jinde chybí peníze. A protože ty peníze jsou přerozdělovány, pojďme si říct, že když já jako občan preferuju nějakou transparentní, to je také podmínka, aby ty peníze nešly někam do nějakého tunelu, tak budu moct normálně z dvou tisíců daní snížit si základ a asignovat je ročně na nějakou, řekněme, buďto třeba informační instituci, třeba Českou televizi, nebo na nějakou instituci, která splní podmínky transparentní.

Čili tato výjimka je pro vás blahodárná?

Tato výjimka je blahodárná a reálně se bavíme o přínosu zhruba, kdyby to byla desetina lidí, kteří platí daně, tak by to byla téměř miliarda do rozpočtu ministerstva kultury.

Tak to byla věc, u které bych si troufnul říci, že má pravicovou nálepku. Pak jsem tady našel jednu věc, u které mi to zase přijde trochu jako levicová nálepka. Je tady napsáno: „Zisk vytvořený v Česku bude i u nás daněn.“ Chápu to správně, že to je to samé, o čem se mluví v levicových kruzích, tedy jakási daň z dividend, aby neodplývaly zisky firem z Česka.

Nejsou to jenom dividendy.

Co je tím tedy myšleno?

Zde se bavíme o tom, že v České republice nezůstávají peníze. Můžou to být dividendy, můžou to být třeba nákupy licencí firem matek v zahraničí. Problém je ten, že v současné chvíli v České republice podniká řada zahraničních firem, a můžou to být firmy on-line, ale i firmy typu banky, na které teda bychom chtěli ještě zavést sektorovou daň, jako je třeba v sousedním Rakousku. Ty peníze mizí z České republiky a je to v řádech desítek miliard až stamiliard.

Takže uvalit na to daň?

Problém je, že v rámci Evropy se firmy stěhují tam, kde mají nejvýhodnější podmínky danění. My například chceme, aby zisk, který byl vytvořen v České republice, byl v České republice daněn. Ale toto se dá třeba řešit společným evropským postupem a toto jednání probíhá. Probíhalo i v době kauzy Panama Papers. Řešit společný daňový základ v rámci Evropy. Prostě chtělo by to skutečně adresovat to, že ty největší objemy peněz těch firem, které tady podnikají, potom nejsou daněny v Čechách nebo jsou daněny pouze částečně.

Tak to byla věc, která pro mě měla trochu levicovou nálepku. A pak tady mám jednu nálepku, a to už mi přijde trochu jako Syriza v Řecku. Váš velmi významný politik, tuším, že kandiduje, Ivo Vašíček, Facebook, předevčírem, cituji: „Stále častěji začíná být vidět, že demokracie je pouze marketingové divadlo. Před pár lety jsme to viděli v Řecku, nyní ve Španělsku. Je vidět, že mocenský aparát je vytvořený na ochranu globálního korporátního kapitalismu, pro který jsou lidé jen pracovním faktorem, který musí být poslušný.“ Je to Syriza?

Já jsem čekal, že tady budu mluvit o programu, ale rád vám tohle vysvětlím. Ivo Vašíček je, myslím, čtyřka na kandidátce Pirátské strany a komentoval situaci, která se stala o víkendu ve Španělsku, v Katalánsku. A já jsem se k tomuhle vyjadřoval jako předseda strany i v on-linu, zrovna také na Facebooku, myslím, že to citovaly i nějaké servery. Proběhlo referendum, které nebylo v souladu s ústavou, a namísto toho, aby třeba španělská vláda potom jenom toto referendum označila za neplatné, tak došlo k poměrně brutálnímu zásahu vůči obyčejným lidem, kteří tam šli nějakým způsobem vyjádřit svůj názor.

To ostatně komentovali i jiní politici, ale předpokládám, že ne každý český politik, který to komentoval, řekl něco kritického na adresu globálního korporátního kapitalismu. Co jste tedy? Jste Syriza?

Pardon. Vy mě tady od začátku tlačíte do nějaké pozice. Já nesleduju Facebook Ivo Vašíčka, a to se asi musíte zeptat jeho, co tím myslel.

Zeptáme se a ještě před tím se zeptáme na váš postoj k NATO. Váš program má toto: „Chceme sjednotit a posílit podíl a vliv evropských zemí uvnitř NATO. Podporujeme věcnou diskusi o fungování NATO a jeho vojenských operací.“ Jak je to tedy? NATO v současné podobě funguje, nebo nefunguje?

NATO v současné době funguje. Česká pirátská strana nikdy nezpochybňovala naši pozici v NATO. Já se snažím zhruba čtyři měsíce už toto vysvětlovat a vyvracet tuto fámu.

Nové sídlo NATO v Bruselu
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Promiňte, takže citát tentokrát z vašeho Facebooku: „Piráti k NATO přistupují kriticky a hodnotí jeho vliv na světovou politiku globálně i v rámci jednotlivých jeho aktivit. Právě tato otázka by měla být věcí celostátního referenda, stejně tak jako bylo historicky řešeno naše připojení k Evropské unii.“

Můžete mi říct, ze které doby je tento citát?

Byl to iDNES, březen letošního roku, odkaz na váš Facebook. Je to neautentické?

Pirátská strana nikdy nezpochybnila pozici České republiky v rámci NATO.

Referendum?

My žádné takové referendum nevyvoláme ani nepodporujeme. Podle posledních průzkumů nemá přes 65 procent občanů České republiky problém s fungováním NATO, takže i případné referendum, které ovšem nikdo nevyvolává, ani žádná ze současných stran, kromě snad po něm volá komunistická strana a SPD, tak ta otázka není vůbec na stole. Celá tahle kauza vznikla při mé návštěvě v jednom pořadu a my už asi čtyři a půl měsíce tyto útoky vyvracíme.

To se politikům stává.

Je ostrá část kampaně. Toto o nás tvrdil pan Gazdík, který to nakonec odvolal, že toto není pravda.

Počkejte, ale ten výrok je autentický, ne? Ta citace, kterou jsem vám četl?

Já nevím, jestli vy máte facebookový profil a pamatujete si pět měsíců dozadu nebo co bylo v březnu.

Ale neplatí, že byste chtěli referendum o NATO?

Pirátská strana svoji pozici k NATO jasně deklarovala. Česká pirátská strana nikdy neměla problém. Česká republika je součástí NATO. A samozřejmě pokud jsou nějaké mezinárodní konflikty, pojďme se bavit, jakým způsobem jsou řešeny. A ta kritika někdy přichází i od Rady bezpečnosti OSN a nikdo jako je za to nějakým způsobem nekritizuje.