Duel Drahoše se Zemanem v ČT bude moderovat Světlana Witowská

Debatu České televize, ve které se utkají prezidentský kandidát Jiří Drahoš a současná hlava státu Miloš Zeman, bude moderovat Světlana Witowská, která se pravidelně objevuje v Interview ČT24. Jiří Drahoš zároveň ve čtvrtek potvrdil, že se vedle České televize zúčastní prezidentské debaty na Primě.

„Světlana je zkušená moderátorka, která dlouhodobě odvádí výborné výkony v rozhovorech s vrcholnými politiky,“ komentoval výběr moderátorky ředitel zpravodajství a sportu ČT Zdeněk Šámal.

Nabídku moderovat prezidentskou debatu dostal nejprve Václav Moravec, ten ji však odmítl. Mimo jiné proto, že by se prý mohl stát jakýmsi hromosvodem, po němž se bude zejména ze strany prezidenta Zemana snášet kritika na ČT. „Generálního ředitele ČT jsem už v neděli informoval, že debatu moderovat nebudu,“ uvedl dříve Václav Moravec.

Světlana Witowská začínala novinářskou kariéru jako redaktorka agentury ČTK a deníku Mladá fronta Dnes. Poprvé nastoupila do České televize v roce 1996. V roce 2005 krátce moderuje i hlavní zpravodajskou relaci ČT Události. Poté odchází na TV Prima. Do ČT se krátce vrací v roce 2011 a definitivně pak po mateřské dovolené v roce 2012. Od roku 2014 moderuje pořad Interview ČT24.

Moderátor později své rozhodnutí upřesnil pro web Médiář.cz. „Lišily se vzájemné představy vedení ČT a mé o formátu, stopáži a podobně. Dobré pro ČT a její diváky je, že se po mém nedělním sdělení generálnímu řediteli o nemoderování podařilo odblokovat odmítavý postoj kancléře Mynáře k účasti prezidenta Zemana v závěrečné debatě ČT, který prezentoval o víkendu,“ sdělil Moravec.

Debatu odvysílá Česká televize ve čtvrtek 25. ledna od 20 hodin ze studia na Kavčích horách přímým přenosem na kanálech ČT1 i ČT24. Oba kandidáti již svou účast v ní písemně potvrdili, na střet v duelech se pečlivě chystají. Drahoš podle svých slov v debatách očekává i podpásové údery, Zeman si podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka v Lánech „pečlivě studuje
podkladové materiály“, které mu k duelům připravili spolupracovníci.

Nova debatu odvysílá i bez Drahoše

Kromě České televize se prezidenští kandidáti setkají také v debatě komerční televize Prima. Na Twitteru to ve čtvrtek uvedl Drahoš. Televize Prima pořad odvysílá pod názvem Česko hledá prezidenta v úterý od 20:15 v přímém přenosu ze scény pražského Hudebního divadla Karlín, moderátorem debaty bude Karel Voříšek.

Televize Nova plánuje předvolební debatu odvysílat, i když se jí zúčastní pouze Zeman. „Pokud se Jiří Drahoš rozhodne debaty nezúčastnit, TV Nova odvysílá hodinový rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem, který bude moderovat Rey Koranteng,“ uvedla mluvčí Novy Jana Ondrejechová. Předvolební pořad chystá na pondělí také TV Barrandov.