O post slovenského prezidenta se ve druhém kole utkají Čaputová a Šefčovič

Právnička a aktivistka Zuzana Čaputová jasně vyhrála první kolo slovenských prezidentských voleb. Do druhého kola postoupil také eurokomisař Maroš Šefčovič. Uvedla to volební komise po sečtení drtivé většiny okrsků. Třetí skončil soudce Štefan Harabin. Druhé kolo voleb se uskuteční 30. března.

Po zpracování téměř 100 % okrsků vede s výrazným náskokem Čaputová, která získala 41 % hlasů. Druhý je Šefčovič s 19 % a třetí Harabin s 14 %. Následují Marian Kotleba, František Mikloško a Béla Bugár. Volební účast dosahuje 46 %. 

„Ještě postup do druhého kola neslavím,“ okomentovala Čaputová první průběžné výsledky. „Velmi mile mě to překvapilo, jsem za to vděčná. Po dvou týdnech nebylo jisté, jaká procenta volby přinesou,“ dodala s tím, že ve druhém kole by si za soupeře přála Maroše Šefčoviče.

Později, když bylo její výrazné vítězství i Šefčovičův postup jasný, pogratulovala svému soupeři k postupu a zřejmě v narážce na třetího Harabina uvedla, že je ráda, že „nebudeme muset, on (Šefčovič) ani já, čelit extrému“.

Čaputová své jednoznačné vítězství v prvním kole považuje za jasný signál, že voliči chtějí změnu. Před druhým kolem strategii měnit nechce. „Mou strategií i dosud byla upřímnost a autenticita.“ Řekla také, že od Šefčoviče ji odlišuje kritický pohled na aktuální situaci na Slovensku, zejména v oblasti vyvozování odpovědnosti, korupce či férovosti moci.

Šefčovič poděkoval lidem za vysokou volební účasť. „Zítra ráno, po spočítání všech hlasů, začíname od znova,“ prohlásil. Řekl také, že chce oslovit voliče, kteří nebudou mít v druhém kole svého kandidáta.

Šefčovič také řekl, že se nyní ukáže, že s Čaputovou jsou docela odlišní kandidáti. Zatímco Čaputová je místopředsedkyně Progresivního Slovenska, on kandiduje jako nezávislý, řekl. Šefčoviče však i finančně podporuje hlavní vládní strana Smer-SD.

Soudce Harabin vypadal podle deníku SME lehce překvapený, když se dozvěděl, že si připisuje pouhých 14 procent hlasů. Prohru si ale ani po sečtení poloviny odevzdaných hlasů nepřipouštěl.

Zveřejňování výsledků zdržel incident v Medzanech

Většina volebních místností se uzavřela ve 22:00, zveřejňování průběžných výsledků ale bylo posunuto kvůli incidentu v obci Medzany v okrese Prešov.

Zřejmě opilý muž tam sebral volební urnu a vysypal ji na ulici, kvůli čemuž byly v obci volby více než hodinu přerušené. Hlasování tam skončilo až ve 23:16, a do té doby proto platilo i moratorium na zveřejňování průběžných výsledků a průzkumů. 

Politolog: Čaputové mohl pomoct její životní příběh

Ještě na začátku února byl podle průzkumů veřejného mínění nejpopulárnější ze všech zájemců o funkci prezidenta Šefčovič. Později se ale do čela žebříčku popularity se značným náskokem dostala Čaputová.

Faktorů, které mohly ovlivnit relativně prudký nárůst Čaputové v předchozích průzkumech, bylo podle politologa Mariána Sekeráka několik. „Faktor odstoupení pana Mistríka (chemik Robert Mistrík se vzdal kandidatury ve prospěch Čaputové – pozn. red.) byl důležitý pro ten typ relativně přibližně stejného voliče, který oslovovali oba dva,“ řekl ve vysílání ČT24.

„Druhý faktor je, že její kampaň začala postupně v té době gradovat, akcelerovat a nabírala na síle i na extenzi, co se týče různých typů oslovování voličů. Jako další fakt bych zmínil její přesvědčivé vystupování v diskuzích a debatách kandidátů, kdy uplatnila svou odbornou advokátní erudici. Vyjadřovala se velice pregnantně, velice srozumitelně, i když v některých debatách možná až příliš odborně,“ pokračoval Sekerák.

„Posledním faktorem je podle mě její životní příběh, s nímž se mohly ztotožnit zejména ženy, protože je to v podstatě matka-samoživitelka, rozvedená, která pečuje o dvě děti. Neudělala žádný velkolepý projekt, jako třeba stávající prezident Andrej Kiska, že začínal v USA odspodu a postupně se dostal až do byznys výšin a následně budoval i charitativní projekt. Ona neměla takový velký projekt, ale její příběh byl jiný a možná se s ním mohli ztotožnit občané relativně lehce,“ uzavřel politolog.

Kňažko: Vzestup Čaputové vnímám jako symbol

„To jsou překvapení, která se v politice samozřejmě dějí, zejména pokud jde o takový osobní vztah k některým politikům,“ komentoval ve vysílání ČT24 rychlý vzestup preferencí Čaputové slovenský exministr kultury a bývalý prezidentský kandidát Milan Kňažko.

„Stalo se možná to, že začala mluvit, že začala mluvit konzistentně, souvisle, k věci a říkala to způsobem, který vzbuzuje důvěru, probudila naději. Na druhé straně, nechci se dotknout žádných jiných kandidátů, ale ti nebyli tak přesvědčiví, velmi se od toho odrazila,“ uvedl.

„Navíc to vnímám jako jakýsi symbol, jakýsi symbol země, která by mohla mít takovou tvář, mohla by mít takové zastoupení, mohla by mít tento úsměv, mohla by vzbuzovat takovou naději a mohla by být čitelná, mohla by mít smysl pro spravedlnost a tak dále. Myslím, že toto jsou hlavní důvody, proč Čaputová,“ dodal Kňažko.