Kdo doprovodí dámu do druhého kola? Slovákům zbyly dva týdny na rozhodnutí

Události: Dva týdny do slovenských voleb (zdroj: ČT24)

Přesně za dva týdny půjdou Slováci volit hlavu státu. Od soboty se v zemi nesmí zveřejňovat nové volební průzkumy. Šetření z uplynulého týdne dávají největší šance na postup do druhého kola právničce Zuzaně Čaputové, kterou podle agentury Focus podporuje na 45 procent respondentů, a místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi. Tomu průzkum dává podporu 22 procent. Ze třetí pozice by ještě mohl zaútočit Štefan Harabin, pro něhož se vyslovilo 12 procent respondentů Focusu.

Z málo známé právničky se rychle vyšvihla na favoritku prezidentských voleb. Zuzana Čaputová se poprvé zviditelnila před jedenácti lety. Bojovala proti skládce, která se budovala i přes soudní zákaz. Vymahatelnost práva patří k heslům její kampaně. „Ucházím se o důvěru všech lidí, pro které jsou lidskost, soucit a touha po spravedlivějším Slovensku těmi nejdůležitějšími hodnotami,“ říká.

Ještě před dvěma týdny se čekalo, že odstoupí. Nakonec odstoupil chemik Robert Mistrík, řekl, že dá hlas Čaputové, a podpora liberální kandidátky raketově vzrostla. „Voliči dělají, možná bychom řekli, racionální volbu, ale je to zároveň i emocionální záležitost. Jednoduše, chtějí být součástí vítězného týmu,“ rozkrývá naměřená data z průzkumů analytik Focusu Martin Slosiarik.

Čaputová stejně jako její soupeři sází na přímý kontakt. Maroš Šefčovič se snaží posílit na mítincích, které organizuje strana expremiéra a předsedy Smeru Roberta Fica.

Šefčovič ale trvá na tom, že kandiduje jako nezávislý. Slibuje, že ubrání sociální výhody pro rodiny. „Jsem přesvědčený, že to, co Slovensko potřebuje nejvíc, je celospolečenský smír, spojovat lidi a opravdu uklidnit situaci na Slovensku,“ vysvětluje své priority.

Zamíchá Harabin kartami?

Třetí příčku a 12 procent podpory přisuzují průzkumy Štefanu Harabinovi. Někdejší ministr spravedlnosti chce vedle boje proti korupci vrátit Slovensku suverenitu, kterou podle něj v Evropské unii ztrácí. Tvrdí, že západní státy chtějí zaplavit jeho zemi muslimskými migranty.

„Potřebují odbourat hlasovací veto, aby v Berlíně a Paříži rozhodli, že zítra sem do Pezinku přijde sto tisíc, pozítří do Lučence dvě stě tisíc, do Svidníka sto tisíc. O to se tady hraje,“ straší kandidát Slováky počty údajných budoucích imigrantů na Slovensku.

Bývalý ministr za Mečiarovo HZDS Harabin má prý šanci místopředsedu Evropské komise Šefčoviče dohnat. „Štefan Harabin může mít potenciál skrytého voliče. Zároveň má otevřený potenciál v elektorátech dvou koaličních stran, a to je Smer a Slovenská národná strana,“ vysvětluje analytik Slosiarik.

Právě ze souboje těchto dvou mužů podle sociologů vzejde do druhého kola soupeř pro kandidátku, o jejímž postupu nepochybují.