Kachovskou přehradu museli Rusové zaminovat zevnitř, řekl ČT Podoljak

Mychajlo Podoljak přibližuje podrobnosti vyšetřování útoku na Kachovskou přehradu (zdroj: ČT24)

„Musíme se podívat na fakta,“ řekl České televizi k výbuchu Kachovské přehrady poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak. Ukrajina podle něj nesmí ukázat strach a musí „nazývat situaci pravým jménem“ – elektrárnu kontrolovali už více než rok Rusové a zaminovaná musela být zevnitř.

„Aby člověk zničil hráz vodní elektrárny, potřebuje ji zaminovat zevnitř – zaminovat 28 opěrek, které jsou uvnitř a jsou vzájemně propojené. Je zapotřebí jich zničit nejméně deset. Jejich výška dosahuje padesáti metrů. To svědčí o tom, že hráz odpálilo Rusko,“ vyjmenoval Podoljak.

Ukrajině by vyhodit přehradu do vzduchu nijak nepomohlo, zdůraznil Podoljak. „Několik oblastí přišlo o přístup k pitné vodě. V Mykolajivské, Chersonské, Záporožské oblasti je pod vodou mnoho obcí, tato území chceme obnovit, hospodařit tam, starat se o ně,“ řekl.

Rusko se podle Podoljaka bojí chystané protiofenzivy a nemá moc možností, jak se zachovat. „Může buď pálit raketami a drony na civilní obyvatelstvo, nebo se uchýlit k podobnému teroristickému činu,“ míní poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta.

„Vedení Ruské federace se mylně domnívá, že tímto způsobem dokáží nějak ovlivnit průběh událostí. Já doufám, že tato událost bude náležitě vyšetřena,“ doplnil Podoljak.

K obyvatelům Krymu je Kreml lhostejný, říká Podoljak

Se zničením Kachovské přehrady přišel o přísun pitné vody i Krym. „Infrastruktura Krymu byla postavena tak, že spoléhala výlučně na Ukrajinu z hlediska dodávek vody, elektřiny a podobně. Pro Rusko je Krym pouze územím spekulací a možnost pro rozmístění vojenských základen. Rusko je naprosto lhostejné vůči obyvatelstvu,“ upozorňuje Podoljak.

V rizikové zóně záplav je teď podle Podoljaka asi osmdesát obcí, ve kterých žije asi sto tisíc lidí – a to je jen na pravém břehu Dněpru, který ovládá Ukrajina. Voda nadále stoupá a evakuace bude pokračovat. Ministerstvo vnitra vytvořilo pro záchranu místních štáb, který vypracoval několik scénářů pro to, jak evakuovat obyvatelstvo, nastínil pro ČT Podoljak.