Ukrajina získá dělostřelecké systémy Archer a samohybné houfnice AS90

Švédsko oznámilo, že se dohodlo s Velkou Británií na prodeji 14 kusů svého dělostřeleckého systému Archer. Londýnu nákup umožní darovat Ukrajině několik desítek starších samohybných houfnic AS90. Osm systémů Archer poputuje ze Švédska také přímo na Ruskem napadenou Ukrajinu, informovala agentura AFP s odvoláním na vládu ve Stockholmu.

„Dělostřelecké systémy, jako je Archer, v kombinaci s obrněnými vozidly a tanky zvyšují obranyschopnost Ukrajiny a umožní jí znovu získat své území,“ uvedl švédský ministr obrany Pal Jonson. O moderní dělostřelecký systém Archer usilovala Ukrajina několik měsíců.

Britská vláda v samostatném prohlášení sdělila, že 14 systémů Archer bude sloužit jako „dočasná náhrada“ za 32 dělostřeleckých systémů AS90, které od Británie obdrží ukrajinské ozbrojené síly. Londýn a Stockholm oznámily dodávky svých dělostřeleckých systémů Ukrajině v lednu.

Švédskem vyvinutý systém Archer se skládá z plně automatizované houfnice namontované na terénním vozidle. Posádka může zbraň ovládat, aniž by musela opustit opancéřovanou kabinu.

Švédská vláda také uvedla, že dosud přislíbila Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 16,9 miliardy švédských korun (30,4 miliardy korun). V únoru se Švédsko připojilo k řadě dalších západních zemí, které Ukrajině přislíbily těžší zbraně, a oznámilo dodávku „asi deseti“ tanků Leopard 2 a také systémů protivzdušné obrany IRIS-T a HAWK.