V sobotu se podařilo z obléhaných měst evakuovat asi 13 tisíc lidí. Ostřelování na Ukrajině ale neustává

Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských měst a civilních oblastí po celé zemi. Jeho armáda dál pomalu postupuje na Kyjev, hlavní část vojsk se podle britského ministerstva obrany nachází 25 kilometrů od centra města. Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti v Kyjevské oblasti. Hlásí sedm mrtvých včetně dítěte. Ministerstvo obrany ale uvedlo, že se konvoj nacházel mimo koridor. Za sobotu se z obléhaných ukrajinských měst podařilo evakuovat kolem 13 tisíc lidí, tedy zhruba dvakrát tolik co v pátek. Na humanitární koridor stále čeká město Mariupol.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti z vesnice Peremoha v Kyjevské oblasti. Údajně zahynulo sedm lidí včetně jednoho dítěte. „Po útoku okupanti donutili zbytky kolony vrátit se zpět do Peremohy a nepouštějí je z vesnice,“ uvedla zpravodajská služba s tím, že počet zraněných není znám. Agentura Reuters poznamenala, že zprávu se zatím nepodařilo ověřit a Rusko obvinění nekomentovalo.

Zpravodajská služba původně uvedla, že konvoj se nacházel v koridoru dojednaném s Ruskem. To však později popřelo ukrajinské ministerstvo obrany. Podle něj se lidé evakuovali po vlastní ose.

Ukrajina viní Rusko, že brání evakuaci z bojových zón, nerespektuje dohodnuté dočasné příměří a útočí na civilní cíle. Moskva odmítá, že by útočila na civilisty a viní naopak Ukrajinu z problémů při snaze evakuovat lidi z nejhůře postižených oblastí.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle deníku Ukrajinska pravda dopoledne informovala o otevření patnácti humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z obležených oblastí a pro dodávky humanitární pomoci. Celkem jimi podle ní v sobotu prošly tisíce lidí.

Události ČT: Ruská armáda dál postupuje na Kyjev (zdroj: ČT24)

Protiletecké sirény ohlašující bombardování a raketové útoky znějí od sobotních brzkých ranních hodin napříč Ukrajinou. Ostřelování již čelí i klíčové město Oděsa na jihu země nebo Dnipro na jihovýchodě. Podle reportérů CNN právě Dnipro v sobotu ráno zasáhly dvě exploze a byl vidět kouř a zbytky po protiletadlové střelbě.

Dlouhodobě pak ruské bomby dopadají na města Sumy nebo Charkov na východě země a přístav Mariupol na jihu.

Další letecké ostřelování zasáhlo město Černihiv na severu země nebo přístavní město Mykolajiv na jihu. Ukrajinští představitelé obvinili Rusko, že při ostřelování těžkým dělostřelectvem poškodilo onkologickou nemocnici a několik obytných budov právě v Mykolajivu. Vedoucí lékař nemocnice Maksym Beznosenko uvedl, že při útoku, který budovu poškodil, bylo v objektu několik stovek pacientů, nikdo ale nepřišel o život.

Letecké poplachy zněly během soboty po celé zemi. Hlásila je mimo jiné Volyňská, Vinnycká nebo Kirovogradská oblast či města Záporoží, Kryvyj Rih, Lubny, Myrhorod, Žytomyr, Umaň, Zolotonoša nebo Čerkasy, uvedla agentura Ukrinform. 

Úřady: Volnovacha v Doněcké oblasti zcela zničena

Město Volnovacha v Doněcké oblasti, která na východě Ukrajiny sousedí s Ruskem, bylo zcela zničeno, uvedl podle agentury Reuters tamní gubernátor Pavlo Kyrylenko. V místě ale podle něj pokračují boje s cílem zamezit ruskému obklíčení.  

Krveprolití ve městě Volnovacha připomínají všudypřítomná mrtvá těla vojáků, torza vojenské techniky i stále hořící budovy. Hned na počátku ruské invaze se obyvatelé ukryli do podzemních krytů. „Tanky střílely do budovy a my jsme se tady všichni modlili. Máma se nikdy nepřestala modlit,“ popsala Elizaveta, obyvatelka Volnovachy.

Kyjev chtěl, aby z Volnovachy vedl humanitární koridor. Podle vlády to však nebylo možné kvůli tvrdé ofenzivě povstalců. Evakuovat se nepodařilo ani ženy a děti. 

Lidé už postupně vycházejí z krytů ven, místo svých domovů ale nacházejí jenom trosky. „Jednou jsem vyšla ven z krytu k vojákovi a řekla jsem: 'Chlapci, maminka zůstala tady nahoře připoutaná k lůžku, nemůžu se k ní dostat.' Chlapi mi chtěli pomoci snést ji dolů, ale když jsme se k ní dostali, byla mrtvá,“ řekla další obyvatelka města Irina.  

Rozbořené domy a ohořelé zdi připomínají intenzivní ostřelování města Volnovacha (zdroj: ČT24)

Gubernátor soudední Luhanské oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že zhruba sedmdesát procent této oblasti je nyní obsazeno ruskými vojáky. Místa kontrolovaná dosud Kyjevem jsou neustále ostřelována a desítky civilistů byly zabity či zraněny. Zároveň neexistují únikové koridory pro obyvatele regionu.

Britský Institut pro studium války (ISW) uvedl, že boje u Charkova na východě země do značné míry uvázly v patové situaci. Podle ISW se za posledních 24 hodin ruské armádě nepodařilo postoupit ani u Mykolajiva a Záporoží na jihu, respektive na jihovýchodě země.

Ukrajinský vicekancléř Kyrylo Tymošenko uvedl, že na dva tisíce lidí demonstrovaly v Melitopolu za propuštění starosty Ivana Fedorova, kterého podle Kyjeva v pátek unesli ruští vojáci. Město na jihovýchodě Ukrajiny obsadily ruské jednotky několik dní po zahájení invaze.

Na předměstích Kyjeva se bojuje

Tým reportérů americké zpravodajské stanice CNN pak hlásil silné exploze v brzkých hodinách sobotního rána i z Kyjeva. Bombardování trvalo i několik minut v kuse.

Na předměstích metropole neustále pokračují boje. Podle úřadů jsou nejnebezpečnější oblasti Buča, Irpiň nebo Hostomel na severozápadě města, o které se ruská a ukrajinská strana dlouhodobě přetahují. Satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar Technologies ukazují i dělostřeleckou palbu a hořící domy ve vesnici Moščun.

Bezpečno není ani na severu v oblasti Vyžhorod a boje zesílily také v Brovarech na východě města, kde po nočním ostřelování vzplál v sobotu ráno sklad mražených potravin. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov tvrdí, že se jejich vojákům podařilo vyřadit z provozu centrum ukrajinské zpravodajské služby v Brovarech.

Ruské rakety zcela zničily leteckou základnu Vasylkiv jižně od Kyjeva, uvedla starostka Natalija Balasynovyčová. Podle ní zde hoří skladiště munice, která vybuchuje. Zasažen byl i sklad pohonných hmot. Letecký úder potvrdila i ruská strana. Zasaženo ruskými raketami bylo také letiště v Kropyvnyckém v centrální části Ukrajiny, uvedl server RBK Ukrajina s odvoláním na velitele oblastní vojenské správy Andrije Rajkovyče. 

Ruský postup na hlavní město

S tím, jak ruské síly postupují ke Kyjevu z různých stran, se zvyšuje obava, že by mohly celé město obklopit a snažit se o jeho vyhladovění, vybombardování a svrhnutí vlády, která v něm zůstává. Pohyb ruské armády potvrzují i satelitní snímky americké společnosti Maxar. Ruské dělostřelectvo také střílí na obytné čtvrti, na snímcích je vidět několik požárů.

„Část velkého ruského konvoje severně od Kyjeva se rozptýlila. To pravděpodobně podpoří ruskou snahu obklíčit město. Může to být také pokus Moskvy snížit svou zranitelnost vůči ukrajinským protiútokům, které způsobily ruským silám značné škody,“ citoval server RBK Ukrajina z prohlášení britského ministerstva obrany.

Ruské jednotky postupují ke Kyjevu i ze severovýchodu a nyní jsou v tomto směru na třicet kilometrů od středu města, uvedl podle agentury AP nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany.

Ukrajinská armáda se na obléhání města dlouhodobě připravuje. Obranné pozice zbudovala po celém městě a okolo hlavních silnic nastražila pasti připravené pro ruské tanky. V případě obklíčení se tak očekává tuhý boj. Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička má město zásoby včetně jídla a léků asi na jeden až dva týdny.

V Mariupolu se evakuace ani v sobotu nepodařila

V pátek se ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou podařilo evakuovat 7144 lidí, tedy mnohem méně než v předchozích dnech, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do Mariupolu. Podle Zelenského se v pátek podařilo dostat do bezpečí například některým obyvatelům měst Černihiv, Energodar či Hostomel.

V sobotu se počet evakuovaných téměř zdvojnásobil, za celý den jich bylo zhruba třináct tisíc. Z kriticky postiženého Mariupolu, ve kterém je na jihovýchodě Ukrajiny přes 400 tisíc lidí, se ale znovu evakuace nepodařila. Ve městě podle místních úřadů zahynulo už téměř šestnáct set civilistů.

Humanitární koridory, kterými se mohou díky dočasnému lokálnímu příměří evakuovat civilisté, v posledních dnech umožnily prchnout tisícům lidí ze Sum, z Irpině, Izjumu nebo z města Buča. Ve čtvrtek se podařilo evakuovat celkem asi čtyřicet tisíc lidí, ve středu 35 tisíc.

Padlo třináct set ukrajinských vojáků, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že v boji proti ruským invazním silám padlo už třináct set ukrajinských vojáků. Ruských vojáků podle něj ve válce zemřelo přes dvanáct tisíc. Tyto údaje ale není možné ověřit, stejně jako údaje ukrajinského generálního štábu, podle kterých přišli Rusové na Ukrajině už o 58 letadel, 83 vrtulníků, 362 tanků, 1205 bojových vozidel pěchoty či 135 děl.

Zelenskyj také řekl, že Rusko posílá na Ukrajinu další jednotky a ukrajinská armáda proto nemůže snížit intenzitu bojů.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva od počátku ruské invaze na Ukrajinu potvrdil úmrtí 579 civilistů, z toho 42 dětí. Dalších více než tisíc lidí utrpělo zranění, poraněných dětí OSN zatím zaznamenala 54. Úřad OSN zveřejňuje pouze údaje o civilních úmrtích a zraněních, které sám nezávisle ověřil. Jejich skutečný počet bude podle něj mnohem vyšší, protože příjem informací se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě nebylo potvrzeno.