Česká CNN vyměnila vedení, novináře i obsah. Promarněná příležitost, komentují to lidé z oboru

Do podzimního vysílání vstoupila CNN Prima News jako jiný kanál než ten, který v květnu startoval. Ze stanice odešly dvě členky vedení, z moderátora hlavních zpráv je šéfredaktor, televizi opustili investigativci. Do popředí se mají podle plánů vedení tlačit spotřebitelská témata a hlavní zpravodajskou relaci diváci uvidí už jen na Primě. Po čtyřech měsících vysílání jsou to podle mediálních analytiků změny, které se vzdalují primárnímu cíli – být dobrou zpravodajskou televizní stanicí. Téma rozebere nedělní Newsroom ČT24.

Markéta Dobiášová a Pavel Štrunc byli dva ze čtyř moderátorů, kteří od května diváky pravidelně prováděli Hlavními zprávami. Od začátku září už to neplatí. Pavel Štrunc se z obrazovky stěhuje do šéfredaktorské pozice, Markéta Dobiášová, moderátorka a vedoucí investigativního týmu, z televize odchází úplně.

Důvodem všech změn je podle CNN Prima News optimalizace programu a analýza prvních čtyř měsíců vysílání. Novou koncepci ale Prima zatím víc komentovat nechce.

Bývalý zpravodaj CNN: Nesplněné sliby

„Překvapily mě velké personální změny v rámci jednoho roku, kdy ten projekt startoval, pak spustili vysílání a teď byly oznámeny další personální změny. Což si myslím, že není na tak velký zpravodajský projekt úplně dobré,“ komentuje vývoj v české CNN mediální analytik Jan Potůček. 

„Muselo odejít několik málo dobrých, kvalitních novinářů, co tam byli. Takže já mám vážné obavy, že příslib, který tady byl, že CNN Prima News může nějakým způsobem oživit českou zpravodajskou scénu, že se neuskuteční,“ doplňuje novinář Tomáš Etzler, který pro americkou CNN reportoval například z Afghánistánu nebo Iráku. 

O personálních změnách i jiných novinkách chtěl Newsroom ČT24 mluvit s novým šéfem Pavlem Štruncem. FTV Prima žádost o rozhovor odmítla s tím, že je zaneprázdněn přejímáním nové pozice.

Odchod předchází nástupu

Dobiášová není jediná, kdo odchází. Zpravodajský kanál opouští také šéfredaktorky Eliška Čeřovská a Petra Benešová nebo hlavní editorka Andrea Trojková. Další odešli dřív, než stihli nastoupit. To je případ dlouholetého moderátora Českého Rozhlasu Plus Michaela Rozsypala.

„V červenci jsme měli dohodu na konkrétní formě spolupráce, která měla začít 1. září v pondělí. Nicméně v úterý, kdy došlo ke změně vedení, dohodla padla,“ vysvětluje Newsroomu ČT24 Rozsypal.

„Bylo to odůvodněno tím, že nové vedení chce pracovat hlavně s lidmi, kteří jsou už ve stávajícím týmu, nechce přijímat nové lidi a pochopil jsem, že nezapadám do nové vize a koncepce,“ dodává Rozsypal, který v nové situaci o pozici v české CNN už neměl zájem.

Bez hlavní zpravodajské relace

Do vysílání CNN Prima News přichází i programové změny. Některé pořady se přesouvají, jiné končí. Třeba Hlavní zprávy z kanálu s logem CNN zmizí úplně, vysílat je bude už jen Prima. Doposud je stanice vysílaly souběžně.

„To není pro zpravodajskou televizi úplně ideální věc. Každý laik si řekne, proč zpravodajská televize bude místo hlavních zpráv vysílat například dokumenty,“ komentuje rozhodnutí analytik Potůček. 

Jiné bude i samotné zpravodajství, ubude investigativních reportáží, přibude těch spotřebitelských. Ani to není podle Potůčka ideální. „Já tady vidím starý model, kdy štáby jezdí pro témata, natáčí je dopředu, pak se to všechno shrne v newsroomu a připraví se zpravodajská relace. Ale takhle v době internetu zpravodajská televize nefunguje. Tak fungovala CNN v době svého vzniku v 80. letech,“ míní. 

„Už jenom koupit licenci, to bylo v desítkách milionů korun, postavit newsroom, o kterém tvrdí, že je nejmodernější ve střední Evropě, to jsou další desítky milionů. A potom, co teď udělali, to jsou naprosto vyhozené peníze,“ domnívá se Etzler. 

Reportáž o změnách v CNN Prima News přinese Newsroom ČT24 v neděli od 22:10.