Proticovidová opatření byla podle Válka brutální a nepomáhala. Byla extrémně účinná, oponuje Kubek

Vlastimil Válek a Milan Kubek o covidové epidemii v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Drakonická opatření zaváděná v minulosti v Česku kvůli šíření epidemie koronaviru byla podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) neúčinná. V pondělních Událostech, komentářích se o tom přel s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Ten se naopak domnívá, že resort zdravotnictví by měl v případě zhoršení situace upustit od pouhých doporučení a zavést například povinnou ochranu dýchacích cest.

Kubek označil covid za běžné infekční onemocnění. „Ale bohužel vážné. Stále o něm nevíme zdaleka vše,“ upozornil. Připomněl navíc takzvaný dlouhý covid, kdy u některých lidí přetrvávají následky i mnoho měsíců. „Jenom doufáme, aby nebyly celoživotní,“ dodal.

„Je to smrtelná choroba a naučili jsme se s ní žít, protože víme, jaká je prevence a co máme udělat, abychom měli pokud možno co nejméně vážný průběh – nechat se očkovat. Víme, jak se chránit osobně – pomocí roušky nebo respirátoru. Víme, jak včas diagnostikovat nemocné – PCR nebo antigenním testem. A víme, jak pacienty efektivně léčit – máme standardizované protokoly, prakticky celosvětově shodné, a antivirotika“ řekl Válek.

Na podzim může být průběh nemoci vážnější, varuje Kubek

Také Kubek považuje očkování za cestu, díky níž je možné se s nemocí naučit žít. Upozornil ale, že je třeba počítat s další koronavirovou vlnou a být na ni připraveni. „Protože jakmile přijde klasické období respiračních chorob, tak už nemusí průběhy být tak příznivé jako v té letošní letní vlně,“ varoval.

Podle Kubka jsou také otázkou opatření při zhoršení situace. „Protože všichni lidé nejsou tak zodpovědní,“ podotkl. Uvedl také, že ve chvíli, kdy to bude nutné, nemá ministr zdravotnictví váhat nařídit nošení roušek a respirátorů. „Protože to opatření je stále velmi účinné,“ řekl. 

Tvrdá opatření nepomohla, míní Válek

Válek na pondělní tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo nebude zavádět drakonická opatření, což v Událostech, komentářích zopakoval. Stojí si za tím, že v minulosti byla neúčinná. Odkázal se přitom na německou studii. „U nás ta opatření byla jedna z nejbrutálnějších,“ uvedl ministr a připomněl zavřené školy či okresy.

„Protiepidemická opatření byla extrémně účinná a svědčí o tom to, že první vlnu na jaře 2020 Česká republika zvládla tak, že dokonce někteří lidé zpochybňovali, že nějaký covid vůbec existuje,“ nesouhlasil Kubek. Úskalí opatření vidí v tom, že není možné v nich žít dlouhodobě, proto přichází na řadu očkování.

Jednání s pojišťovnami o testu zdarma

Lidé mohou chodit na druhou posilující dávku od 18. července. Zatím tuto možnost využilo bezmála 96 tisíc osob, většinou nad šedesát let. Přeočkování už dříve lékaři doporučili i lidem se sníženou imunitou. Podle české vakcinologické společnosti by přeočkování neměli dlouho odkládat lidé z rizikových skupin. Týká se to právě lidí starších šedesáti let či klientů a personálu v sociální péči. Od pondělka je možné se k druhé posilující dávce zaregistrovat.

Válek na pondělní tiskové konferenci mluvil také o tom, že od podzimu by lidé mohli mít bez žádanky od lékaře jeden antigenní test na covid zdarma. V ČT dodal, že s pojišťovnami ladí detaily. Předpokládá, že dohoda bude hotová během čtrnácti dnů.