Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích klesl pod šest tisíc

Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl v Česku pod šest tisíc, v pátek jich bylo v nemocnicích podle dat ministerstva zdravotnictví 5861. Laboratoře v pátek odhalily 4791 nových případů koronaviru, nejméně v pracovní den od 7. prosince, vyplývá také z dat ministerstva.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

V mezitýdenním srovnání bylo v pátek pozitivních téměř o tisícovku více, minulý pátek byl ale svátek. Oproti čtvrtku je denní nárůst nových případů nižší asi o pět set. 

V nemocnicích je s covidem-19 nejméně lidí od poloviny února, v pátek jich bylo asi o čtyři sta méně než předchozí den. Nižší je i počet pacientů ve vážném stavu, v pátek jejich počet klesl na 1287. Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva ale nezahrnují pacienty nevykazující po deseti dnech příznaky covidu-19, takže počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou vyšší, ale i ty klesají.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek uvedl, že pozitivní vývoj epidemie v Česku pokračuje. Snižují se podle něj všechny ukazatele jako počty nových případů, relativní pozitivita testů nebo počet nových pacientů v nemocnicích. Podotkl ale, že jsou ještě významné krajové rozdíly. Některé regiony podle něj stagnují na rizikových číslech.

Nejhorší je podle aktuálních dat situace na Českolipsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 412 případů na 100 tisíc obyvatel. Následuje okres Žďár nad Sázavou v přepočtu se 407 nakaženými a Českobudějovicko se 405. Na Děčínsku, kde se vyskytla brazilská mutace a školy tam v pondělí na rozdíl od zbytku země neotevřou, je to 371 případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Pomalu klesají také počty zemřelých, denně ale zůstávají v trojciferných číslech. V březnu denní počty zemřelých několikrát překročily dvě stovky, v dubnu se drží spíše lehce nad stovkou. Na pátek zatím připadá 52 úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Méně než sto zemřelých s covidem za den bylo naposledy 20. prosince. S nákazou dosud v zemi zemřelo 27 734 lidí.

Obě dávky vakcíny dostalo necelých 700 tisíc lidí

Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku očkování přes dva miliony dávek vakcíny. Alespoň jednu dávku dostalo přes 1,34 milionu lidí, obě potřebné dávky má 692 274 obyvatel Česka, kde žije 10,7 milionu lidí. Zatím nejvíce dávek aplikovali zdravotníci ve čtvrtek, podle aktualizovaných dat jich bylo přes 64 tisíc. 

Přednostně nyní dostávají vakcínu hlavně lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Od pondělí se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let.

Ministr zdravotnictví Arenberger (za ANO) odhaduje, že by do konce června mohlo být očkováno 58 procent dospělé populace.

Učitelé v ZUŠ se budou muset testovat, žáci nikoli

Učitelé v základních uměleckých školách (ZUŠ) se od pondělí budou muset jednou týdně testovat antigenními testy. Pro žáky to platit nebude. Zatímco mladší děti podstoupí testy v základní škole, starší budou moct chodit na hru na hudební nástroj i bez testu. Žádné testy od státu základní umělecké školy nedostanou, ředitelé musí testování zaměstnanců zajistit sami, řekl výkonný ředitel Asociace ZUŠ Tomáš Kolafa.

Otestovaní učitelé budou v ZUŠ učit i děti, které na test vůbec nemusí. Kromě mladších školáků z prvního stupně základních škol, kde se budou žáci testovat dvakrát týdně, totiž do základních uměleckých škol budou docházet i starší děti z druhého stupně nebo středních škol, které mají jinak zatím výuku na dálku.

Žáci prvního stupně základních škol nastoupí od pondělí k takzvané rotační výuce, kde se budou třídy střídat po týdnu doma a ve škole. Do školek se vrátí předškoláci a mladší děti zdravotníků, učitelů a dalších vybraných profesí. Obnoví se také individuální výuka v ZUŠ a jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky. Výjimkou bude Děčínsko, kde se kvůli epidemické situaci znovuotevření škol o týden odloží.