Německo bude od neděle považovat Česko za vysoce rizikové

Německo bude od neděle považovat Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což pendlerům zkomplikuje každodenní dojíždění za prací. Bavorsko bude vyžadovat testy každých 48 hodin, je ale podle českého ministerstva zahraničí připraveno po jednom testu týdně v Česku další testy českým pracovníkům hradit. Sasko přistoupilo na kompromis a bude požadovat jen dva testy na koronavirus týdně. Evropská unie také zavede v hodnocení nákazy kategorii zvláště rizikových zemí, jejichž obyvatelé budou potřebovat k cestám testy. Na večerním summitu lídrů to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Čeští pendleři to budou mít ještě těžší

Česká diplomacie se na změnu připravuje již delší dobu, neboť epidemická situace v Česku je oproti Německu výrazně horší. Český premiér Andrej Babiš(ANO) navrhl kancléřce Angele Merkelové, že by pendleři mohli podstupovat koronavirový test dvakrát týdně, jeden rozbor by hradilo Česko, druhý Německo.

„Sasko tuto možnost využije. Bavorsko zřejmě nikoliv, ale je připraveno nad rámec jednoho testu týdně v ČR další testy českým pracovníkům hradit. Věříme, že tímto zpřísněním nenastanou nepřiměřené komplikace ani českým pendlerům, ani německým firmám, nemocnicím nebo sociálním zařízením,“ uvedl ve čtvrtek Černínský palác.

Generální konzulát ČR v Mnichově na svých stránkách uvádí, že od neděle bude při cestách do Bavorska platit povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus ne starším než 48 hodin. „Pendleři nejsou v Bavorsku výjimkou,“ zdůraznil konzulát. Výjimku z testu bude mít pouze tranzit a řidiči mezinárodní dopravy, pokud jejich pobyt v Německu nepřesáhne 72 hodin.

Merkelová obhajuje zpřísnění karantény

Jako nezbytné ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová obhajovala zpřísnění karanténních opatření v Německu, na kterých se v úterý dohodla s premiéry spolkových zemí. Zdůraznila, že je nutné zabránit rozšíření nakažlivější britské varianty koronaviru. I přes lepšící se epidemickou situaci čelí Německo podle Merkelové těžké fázi pandemie nemoci covid-19. Svá (mírnější) opatření prodloužilo i Švédsko.

Merkelová na tiskové konferenci řekla, že v Německu sice nová varianta už koluje, stále ale není dominantní. „Ještě tomu můžeme zabránit, ještě máme čas,“ řekla. Varovala před okamžikem, kdy se britská varianta natolik rozšíří, že již nebude možné ji stávajícími opatřeními zadržet. Dodala, že o koordinaci tažení proti novým verzím koronaviru chce jednat i na summitu Evropské unie, který se konal ve čtvrtek večer.

Epidemická situace v Německu se podle Merkelové zlepšuje. „Denní počty nakažených klesají, klesá vytíženost nemocnice, je menší obsazenost lůžek intenzivní péče,“ uvedla. „Ukazuje se, že velká odříkání, která lidé v Německu již řadu týdnů podstupují, se začínají vyplácet. Ukazuje se, že snaha není zbytečná,“ řekla.

Na druhou stranu jsou ale podle kancléřky stále vysoké počty obětí. „Dnes to bylo zase přes tisíc obětí. Je nezbytné mít na paměti, že to není jen číslo, jsou to lidské osudy, jsou to rodiny,“ uvedla.

Na večerním summitu se tlačilo na schválení vakcíny od AstraZenecy

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na čtvrteční večerní videokonferenci hledali způsob, jak zabránit šíření nových variant koronaviru. Podle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského byl patrný tlak států na schválení vakcíny od firmy AstraZeneca. Mluvilo se také o dalším výrazném zpřísňování opatření. Podle předsedkyně Evropské komise von der Leyenové EU zavede v hodnocení nákazy kategorii zvláště rizikových zemí, jejichž obyvatelé budou potřebovat k cestám testy.

Události, komentáře: Zpravodaj ČT z Bruselu Lukáš Dolanský (zdroj: ČT24)

Maďarsko předběžně schválilo vakcíny AstraZeneca a Sputnik V

Maďarské úřady ale již předběžně schválily očkovací látku od AstraZenecy a také ruskou vakcínu Sputnik V proti nemoci covid-19, způsobované koronavirem. Uvedl to ve čtvrtek podle agentury Reuters Gergely Gulyás, vedoucí kabinetu premiéra Viktora Orbána. Sdělil také, že šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó odcestoval do Moskvy, kde má ještě o vakcíně jednat.

„Vláda jedná s každým možným dodavatelem, včetně Číny a Ruska,“ řekl Gulyás podle agentury MTI. Ujišťoval současně, že vláda nakoupí pouze vakcíny, které už byly použity na milionech lidí a které maďarské úřady shledají bezpečnými a účinnými. Šéf Orbánova kabinetu vysvětloval, že maďarská vláda je nucena hledat vlastní zdroje vakcín pro hromadné očkování proti covidu-19, protože to v Evropské unii dosud nezačalo vinou váhavosti Evropské komise. Kritizoval také Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) za pomalé schvalování vakcíny AstraZeneca, kterou maďarské úřady předběžně schválily, aby očkování touto látkou mohlo začít okamžitě, jakmile to unijní úřady povolí. Koordinované očkování proti covidu-19 začalo v EU 27. prosince, ale podle kritiků postupuje příliš pomalu. Maďarsko začalo podobně jako další evropské státy koncem loňského roku očkovat nejprve zdravotníky vakcínou společností Pfizer-BioNTech, která má v EU registraci.

Německo je připraveno u Sputniku V spolupracovat

Maďarsko spěchá s očkováním, aby mohlo uvolnit protinákazová omezení a povzbudit ekonomiku, přestože evropský regulátor dosud ruské vakcíně nedal zelenou. Rusko až tuto středu požádalo o schválení vakcíny Sputnik V v EU. Merkelová ve čtvrtek nabídla Rusku podporu při dalších krocích ohledně Sputniku V, konkrétně prostřednictvím státního Institutu Paula Ehrlicha. Předpokladem však podle ní je schválení preparátu v EU. Pokud EMA vakcínu schválí, lze hovořit i o společné výrobě nebo použití. Merkelová zdůraznila, že navzdory všem velkým politickým neshodám s Ruskem je možné v době pandemie spolupracovat v humanitární oblasti.

O možné výrobě ruské vakcíny v Německu se už diskutuje, řekl podle agentury DPA Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu přímých investic, který se na vývoji a marketingu Sputniku V podílí. Několik unijních zemí podle něj projevilo „vážný zájem“ o preparát. Rusko by mohlo začít už od února „zpočátku s nevelkými dodávkami“ vakcíny Sputnik V do Maďarska, řekl Dmitrijev televizi Rossija 24.

V Nizozemsku bude od soboty platit zákaz nočního vycházení

V Nizozemsku bude od soboty platit zákaz nočního vycházení. Bude první od konce druhé světové války, informoval ve čtvrtek zpravodajský web NOS. Vycházet nebudou smět lidé kvůli koronaviru od 21:00 do 04:30. Podle vlády premiéra Marka Rutteho je opatření nutné především kvůli šíření nových mutací viru SARS-CoV-2.

Zákaz nočního vycházení podpořila většina poslanců. Před hlasováním si ale vymohli, aby vláda jeho začátek z původně plánovaných 20:30 přesunula na 21:00. Opatření má platit do 9. února a za jeho porušení bude hrozit pokuta až 95 eur (téměř 2500 korun).

Od soboty bude možné v Nizozemsku mezi 21:00 a 04:30 vycházet jen ze závažných důvodů. Lidé budou moci k lékaři, pracovníci z klíčových profesí budou moci do práce. Výjimku dostali také majitelé psů, kteří je budou moci venčit i v noci.

Švédsko prodloužilo opatření v boji proti koronaviru, stále ale spoléhá hlavně na doporučení

Také Švédsko ve čtvrtek prodloužilo velkou část opatření, která v zemi platí s cílem zastavit šíření koronaviru. Nejméně do 7. února bude zakázán prodej alkoholu po osmé hodině večerní, po celé jaro bude také doporučeno nosit ve špičce v prostředcích veřejné dopravy roušky. Střední školy ale mohou začít kombinovat výuku na dálku s výukou prezenční. Na čtvrteční tiskové konferenci to podle agentury Reuters oznámil švédský premiér Stefan Löfven. 

 Švédsko je v koronavirové krizi velmi sledovanou zemí, protože se rozhodlo s nákazou bojovat jinak než většina států. V zemi platí podstatně mírnější opatření než ve zbytku Evropy, přičemž vláda vydává spíše doporučení a spoléhá především na tradiční zodpovědnost občanů.

Löfven řekl, že v platnosti zůstává i nadále doporučení pracovat z domova. Naproti tomu vláda vyzvala, aby byly obnoveny volnočasové aktivity pro děti a mládež. Na středních školách se žáci mohou částečně vrátit do učeben, ve třídách ale musí být menší počet studentů. Školy pro mladší děti zůstávají v zemi až na výjimky stále otevřené.

„V šíření infekce vidíme v některých regionech mírný zvrat, situace ale dál zůstává vážná,“ podotkl Löfven.

Švédsko, které má podobný počet obyvatel jako Česká republika, ohlásilo ve středu 4702 nových nákaz, čtvrteční hodnoty budou známy až po poledni. V ČR za poslední den přibylo 8162 potvrzených případů koronaviru. S nemocí covid-19 zemřelo ve Švédsku 10 797 pacientů, v Česku 14 973 lidí.

Francie zavře téměř 40 procent center pro nakládání s hotovostí, lidé ji kvůli pandemii používají méně

Francouzská centrální banka zavře do konce příštího roku téměř 40 procent svých center pro nakládání s hotovostí. Pandemie totiž způsobila, že lidé při placení méně používají bankovky a mince. Počet center, která drží zásoby měny a nahrazují poškozené bankovky a mince, se tak sníží na 23 ze současných 37. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Omezení zavedená s cílem zabránit šíření infekce donutila více lidí nakupovat na internetu. Používání karet podpořilo také zvýšení stropu pro bezkontaktní platby. Existují přitom také obavy z nákazy prostřednictvím bankovek, i když centrální banka takové nebezpečí popřela.

Francie je spolu s Nizozemskem a Finskem jednou ze zemí eurozóny, kde spotřebitelé tradičně upřednostňují karty před hotovostí, upozornil výkonný ředitel pro hotovost, pobočky a služby ve francouzské centrální bance Erick Lacourrege. Naopak v Německu, Španělsku a v Itálii je odklon od bankovek a mincí mnohem pomalejší.

V Portugalsku se zpřísní restrikce, zemí se šíří britská varianta

Portugalská vláda chystá další zpřísnění protiepidemických opatření. Nově by se měly uzavřít školy, informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se v zemi šíří britská varianta koronaviru. 

Portugalská vláda se podle informací agentury Lusa rozhodla přerušit prezenční výuku na základních i středních školách. Přerušení prezenčních aktivit již oznámila univerzita v Lisabonu. Země je už od pátku v uzávěře, která omezuje volný pohyb osob, zavřená je část obchodů a bary a restaurace mohou prodávat jen přes okénko či za použití doručovatelských služeb.

Ministryně zdravotnictví Marta Temidová uvedla, že až 20 procent nových případů koronaviru připadá na novou britskou variantu. Ta je považována za nakažlivější, než původní kmen viru. Podle ministryně je možné, že na začátku příštího týdne vzroste podíl britské varianty na 60 procent. Portugalsko patří k zemím s nejvyšším průměrným týdenním přírůstkem případů koronaviru na milion obyvatel. „Zdravotnický systém nemůže tuto míru nákazy zvládnout,“ uvedla Temidová. Podle ní se mnoho nemocnic v Lisabonu a okolí nachází ve „velice komplikované situaci“.

Na zhoršující se vývoj epidemie zareagovala i portugalská biskupská konference. Ta nařídila farářům pozastavit od soboty sloužení mše a všechny další prezenční aktivity s farníky.