USA by mohly mít až sto tisíc nakažených koronavirem denně, varuje epidemiolog Fauci

Události ČT: Obrovské problémy s koronavirem v USA (zdroj: ČT24)

Pokud bude pokračovat současný trend pandemie covidu-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až sto tisíc nově infikovaných lidí za den. Na jednání v Senátu to řekl epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci. Uznávaný odborník rovněž poznamenal, že se Spojené státy nemohou spoléhat na to, že bude objevena účinná vakcína. Vyzval proto jednotlivé státy ke spolupráci.

„Myslím, že je důležité říci vám a americké veřejnosti, že se velmi obávám toho, že situace může být velmi špatná,“ prohlásil Fauci. Při zachování současného tempa šíření nákazy by jej nepřekvapilo, kdyby nově nakažených brzy přibývalo denně v šesticiferných hodnotách. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi čtyřicet tisíc.

Spojené státy zažívají nový rozmach nákazy po týdnech klesající tendence pandemie a uvolňování ochranných opatření. Nejlidnatější státy Kalifornie a Texas i další hlásí rekordní počty nově infikovaných, řada místních samospráv proto znovu zavádí některá omezení společenského života či nařizuje nošení roušek.

„Je mimořádně důležité mít k dispozici bezpečnou a účinnou vakcínu pro každého v této zemi,“ řekl epidemiolog. Dodal však, že „není žádná záruka“, že taková vakcína bude k dispozici. Američané proto podle něj musí spolupracovat a šíření viru zabránit společným úsilím.

Spojené státy jsou v absolutních číslech nejhůře zasaženou světovou zemí, registrují již bezmála 2,7 milionu pozitivních nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo již přes 129 tisíc lidí.