Peking zavřel kvůli novému ohnisku obří tržiště i veškeré školy

Peking ve snaze zastavit šíření nákazy koronavirem zvýšil výstrahu na druhý nejvyšší stupeň. Uzavřel také veškeré školy, omezil veřejnou dopravu směřující pryč z metropole, uzavřel další rezidenční čtvrti a obří tržiště Sin-fa-ti poté, co se od čtvrtka v čínském hlavním městě objevilo 106 nových případů. Tyto údaje vyvolávají obavy z nové vlny epidemie v zemi, kde se koronavirus loni koncem roku objevil poprvé.

Správa hlavního města v úterý pozdě večer místního času v reakci na rostoucí počet případů nákazy zvýšila výstrahu z úrovně tři na úroveň dva, která je na celkově čtyřstupňové škále druhá nejvyšší. Kromě toho nařídila uzavřít všechny školy i univerzity a zahájila také masivní testování obyvatelstva.

Většina pekingských případů je spojena s tržištěm Sin-fa-ti, kde se koronavirus začal nejprve šířit mezi místními pracovníky. Peking v sobotu toto největší tržiště s potravinami ležící na jihu města uzavřel společně s jedenácti rezidenčními čtvrtěmi v jeho okolí. V pondělí bylo do karantény umístěno dalších deset rezidenčních čtvrtí kolem trhu na severozápadě města. V úterý se počet uzavřených rezidenčních čtvrtí zvýšil na téměř třicet. Uzavírka se týká 90 tisíc lidí žijících ve dvacetimilionové čínské metropoli.

Největší tržiště v Asii

Pekingské tržiště Sin-fa-ti nelze srovnávat s trhem ve Wu-chanu, odkud se nákaza zřejmě šířila v zimě a kde se prodávala i divoká zvířata, vysvětlila zpravodajka ČT ve východní Asii Barbora Šámalová.

„Sin-fa-ti je největší velkoobchodní tržiště nejen v Číně, ale v celé Asii. Zásobuje masem, zeleninou, ovocem a vůbec zemědělskými produkty velkou část Pekingu, až 80 procent jich pochází z tohoto tržiště. Kupují ho tam restaurace, supermarkety, obchody, hotely,“ přiblížila Šámalová.

„Chodí tam ale nakupovat také obyčejní Číňané, mnozí tam cestují ráno hromadnou dopravou, tím pádem je ještě vyšší riziko přenosu. Je to i velká dopravní křižovatka, pohybuje se tam ohromné množství lidí, odhaduje se, že to bude několik set tisíc lidí denně,“ dodala zpravodajka ČT. Okolí tržiště nyní hlídají polovojenské jednotky.

Zpravodajka ČT Šámalová: Nákazu pravděpodobně někdo na tržiště přinesl (zdroj: ČT24)

Vybrané dálkové spoje jsou zastaveny

Taxíky nesmějí od nynějška přepravovat zákazníky za hranice metropole a pozastaveny byly některé dálkové autobusové spoje mezi Pekingem a blízkými provinciemi Che-pej a Šan-tung. V ostatních autobusech, vlacích a v metru má být omezen počet cestujících, povinné je nošení roušek.

Hlavní město zatím nenařídilo plošnou karanténu, ale jednotlivé čtvrti přijímají vlastní opatření. Pekingské úřady rovněž nařídily znovu uzavřít plavecké bazény, které se otevřely teprve nedávno v rámci uvolňování opatření. Některé firmy vyzvaly zaměstnance, aby se vrátili k práci z domova.

Čínská vláda zároveň vyzvala obyvatele dalších provincií, aby do hlavního města nejezdili. „Úřady potvrdily, že minimálně ve třech provinciích se objevily případy lidí, kteří onemocněli a pohybovali se právě na tomto tržišti,“ doplnila Šámalová. Řada čínských provincií požaduje, aby lidé, kteří přijíždějí z Pekingu, absolvovali dvoutýdenní karanténu.

Losos je v podezření zřejmě nevinně

„Čínské úřady tvrdí, že koronavirus byl objeven mimo jiné na deskách či prkénkách, kde se porcuje dovezený losos z Evropy. Kvůli tomu už bylo staženo ze všech obchodů v Pekingu veškeré maso lososů a Čína dokonce pozastavila nákup a dovoz ze zahraničí,“ popsala zpravodajka ČT.

Světová zdravotnická organizace (WHO) však uvedla, že to není hlavní teorie, kterou se zabývá. Také podle čínských epidemiologů je velice nepravděpodobné, že by zdrojem nákazy bylo právě maso lososů nebo obecně živá ryba.

„Pracují se dvěma variantami. Jedna je, že maso kontaminoval někdo při manipulaci a tím, že bylo zmražené, dokázal virus přežít delší dobu. Druhá možnost, která je daleko pravděpodobnější, je, že došlo ke kontaminaci prostředí přímo na tržišti, že tam někdo kýchnul nebo zakašlal a tak se tam koronavirus dostal,“ uzavřela Šámalová.