Babiš připustil, že EET může být odložena do konce roku

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Zároveň bude prosazovat snížení DPH u ubytovacích služeb z patnácti na deset procent, protože tento sektor bude krizí způsobenou koronavirem zasažen nejvíce a zřejmě trvale. Vláda podle premiéra nebude žádat o prodloužení nouzového stavu.

Premiér Babiš připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Zatím sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla serveru Blesk, že odklad EET bude vláda schvalovat již v pondělí a v úterý by jej měla schválit sněmovna ve stavu legislativní nouze. 

Podpora cestovního ruchu

Babiš bude prosazovat také snížení DPH u ubytovacích služeb z 15 na deset procent. Chtěl by to provést co nejrychleji. „Já osobně budu určitě doporučovat snížení DPH na 10 procent u hotelů a ubytování,“ konstatoval.

Zdůvodnil to tím, že Česko je zemí s třetí nejvyšší sazbou DPH pro ubytovací služby v Evropě. Od května již klesla sazba DPH z 15 na 10 procent u stravovacích služeb. 

Vláda podle premiéra také připraví program na pomoc podnikatelům v cestovním ruchu. „Je to sektor nejvíce postižený, asi i bude trvale kvůli zavřeným hranicím. Uvažujeme o dalším programu à la COVID,“ uvedl Babiš.

Programy COVID na podporu malých podnikatelů má na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). V principu jde o úvěry komerčních bank, za něž ČMZRB částečně ručí. „Musíme přijít s programem, který by například podpořil investice do ubytovacích kapacit,“ dodal premiér. „Budeme apelovat na naše lidi, aby zůstali na dovolenou,“ dodal.

Vláda podle Babiše nebude žádat o prodloužení nouzového stavu

Vláda podle premiéra Babiše nebude žádat sněmovnu o prodloužení stavu legislativní nouze, který platí do 17. května. 

„Nebudeme žádat,“ uvedl ministerský předseda. Zdůvodnil to tím, že vláda má v pondělí projednat návrh novely zákona o ochraně zdraví, který má ministerstvu zdravotnictví dát větší pravomoci.

Zákon má ministerstvu zdravotnictví umožnit v případě potřeby zakázat nebo omezit činnost obchodů včetně nákupních center, výrobních provozoven a veřejné dopravy nebo regulovat hromadné akce. Ministerstvo by mohlo také nařizovat používání ochranných prostředků a regulovat činnost například zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb.

S činností ministrů za epidemie je Babiš spokojen, žádného se vyměnit nechystá. Opoziční strany nezvládaly řídit zemi ani v normálních časech, řekl.