České nemocnice měly přijmout pacienty s koronavirem z Francie. Ta je nakonec ošetří doma

Francie už zvládá situaci s léčbou komplikovaných případů infikovaných koronavirem lépe, pacienty na plicní ventilaci proto do Česka nepošle. Po telefonátu s francouzským premiérem Édouardem Philippem to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Francie nicméně poděkovala za to, že Česko vyslyšelo její víkendovou žádost. Na přílet letadla s šesti pacienty se chystala Fakultní nemocnice Brno.

Letadlo s prvními šesti pacienty mělo přistát na letišti v Brně v pondělí odpoledne. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) požádala Francie prostřednictvím velvyslance o pomoc a česká vláda vyhověla. „Je to solidární krok, nechceme směrem k Evropské unii jenom natahovat ruku, ale také aktivně pomáhat,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Celkem Česko nabídlo Francii  čtrnáct míst, kromě Brna například i ve Fakultní nemocnici Motol a dalších zařízeních. „Moc děkoval, ale řekl, že se u nich situace zlepšila, takže naši nabídku zatím nevyužijí. Že moc děkují za solidaritu, ale zatím to vyřešili jinak,“ řekl Babiš o rozhovoru s Philippem.

Česko pomohlo i jiným zemím Unie

Premiér Andrej Babiš (ANO) upozornil, že Česko v koronavirové epidemii už pomohlo i jiným zemím Evropské unie. „Po tom, co jsme pomohli Slovinsku, Španělsku a Itálii, tak projevujeme solidaritu v rámci Evropské unie,“ řekl Andrej Babiš. Pomoc Španělsku a Itálii, které jsou z evropských zemí koronavirem zasaženy nejvíce, zahájilo Česko před týdnem v sobotu. Posílá dvacet tisíc ochranných obleků z policejních skladů v Opočínku u Pardubic. Dodávka je rozdělena napůl, každá země dostane deset tisíc kusů jednorázových ochranných obleků, které Česko obdrželo z Číny.

Česko poslalo do Itálie také vzorky masek, které navrhlo a vyrábí České vysoké učení technické s pomocí 3D tisku. Zásilku do Itálie odvezl kamion, letadlem do Španělska se vezlo také 90 polomasek české firmy Nanologix. Slovinsku poskytlo Česko podle dřívějšího vyjádření předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) formou zápůjčky půl milionu roušek, dvacet pět tisíc respirátorů a pět tisíc ochranných obleků.

Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou podlehlo nemoci od 1. března do nedělního večera přes sedm a půl tisíce lidí. Na jednotkách intenzivní péče zdravotnických zařízení leželo podle víkendových čísel ve Francii bezmála sedm tisíc pacientů. V České republice je přes čtyři a půl tisíce potvrzených případů nákazy koronavirem, hospitalizováno je méně než čtyři sta lidí.

Francii už pomohlo Německo a Švýcarsko

Na konci března Německo oznámilo, že se postará o šest těžce nemocných pacientů z Francie. První přijala berlínská univerzitní nemocnice Charité. „Solidarita nekončí na státní hranici. Máme kapacity a můžeme a chceme v jednotlivých případech pomáhat a nabízet podporu,“ prohlásil berlínský starosta Michael Müller.

O dva dny později převezly vojenské vrtulníky z měst Mety a Mylhúzy dalších několik lidí s COVID-19 do Essenu a Hamburku. K pomoci se zavázaly také čtyři univerzitní kliniky ve Freiburgu, Heidelbergu, Mannheimu a Ulmu. Podmínkou je ale to, že se nemocnice samy nedostanou do tísně. V průběhu března přijala pacienty z přetížených francouzských nemocnic také zdravotnická zařízení v Lucembursku a ve Švýcarsku.