Ostnatý drát kolem Kapitolu i tisíce vojáků v ulicích. Washington se připravuje na inauguraci

V hlavním městě Spojených států pokračují přípravy na středeční inauguraci zvoleného prezidenta Joea Bidena. Kvůli napjaté atmosféře, kterou vyvolalo vniknutí příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu, a varování FBI před ozbrojenými útoky jsou bezpečnostní opatření bezprecedentní. Kvůli požáru příbytku bezdomovců úřady v pondělí preventivně přerušily nácvik inaugurace.

Pondělní nácvik inaugurace demokrata Joea Bidena na schodech vedoucích do sídla Kongresu přerušil požár příbytku bezdomovkyně. Ten se podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského nacházel asi kilometr daleko pod dálničním mostem. 

Žena podle předběžných zjištění manipulovala s plynovou bombou, což by podle hasičů „mohlo vysvětlit hlášení o jakési explozi“. Obyvatelka shořelého stanu podle vyjádření utrpěla lehká zranění, odmítla však převoz do nemocnice.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT David Miřejovský z Washingtonu (zdroj: ČT24)

Úřady kvůli požáru budovu dočasně uzavřely a z prostranství před ní evakuovaly všechny účastníky příprav. Tajná služba pak na Twitteru uvedla, že sídlu zákonodárného sboru nehrozí nebezpečí a že se jednalo o preventivní ochranné opatření. 

„Z toho je vidět, jak napjatá bezpečnostní situace ve městě teď vládne,“ okomentoval záležitost Miřejovský. Dodal, že incident vůbec nesouvisel s plánovanou inaugurací. Uzávěru již policie zrušila. Oheň se podle hasičů podařilo uhasit.  

Omezený počet lidí

Zatímco v minulých letech doprovázely inauguraci statisíce lidí v ulicích, letos primátorka hlavního města Muriel Bowserová vyzývá obyvatele, aby zůstali doma, píše web stanice ABC. Lístků na tribuny, které budou stát kolem Bidena, až bude skládat přísahu, bude jen omezený počet a dostanou je především zákonodárci a další politické osobnosti.

Bezpečnostní složky se po útoku na Kapitol obávají dalších násilných protestů. Ve Washingtonu budou mimo jiné před inaugurací a během ní na 48 hodin uzavřeny čtyři velké mosty přes řeku Potomac pro auta i chodce. Sociální síť Facebook ve středu zablokuje uživatelům možnost svolávat akce v blízkosti důležitých vládních budov v metropoli.

Plot s ostnatým drátem a víc vojáků než na  blízkovýchodních misích

Kolem samotného Kapitolu vyrostla v předchozích dnech více než dvoumetrová bariéra zakončená ostnatým drátem, dodává ABC. V ulicích nejen hlavního města budou tisíce příslušníků policejních sborů, národní gardy a tajné služby.

Za naprosto nebývalá označuje bezpečnostní opatření i amerikanista Jakub Lepš. „V současné době v Americe probíhá největší protiteroristická operace od 11. září 2001. Jenom ve Washingtonu, D. C., má být v akci 25 tisíc členů národní gardy,“ uvádí s tím, že v ulicích budou i příslušníci dalších složek.

„V tento moment, když zkombinujeme počet amerických vojáků v Sýrii, Iráku a Afghánistánu, tak nejsme na čísle 25 tisíc. A to nemluvíme o dalších bezpečnostních složkách, o tom, že probíhá obrovská bezpečnostní operace po celých Spojených státech, protože se očekávají protesty například i v hlavních městech jednotlivých států,“ dodává.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) všechny tyto členy národní gardy před inaugurací prověří, napsala agentura AP. Podle ní se úřady obávají možného útoku nebo jiné hrozby ze strany některých příslušníků.

U jednoho z kontrolních stanovišť v blízkosti Kapitolu, které vzniklo právě v souvislosti s blížící se inaugurací, zadržela policie v pátek ozbrojeného muže ze státu Virginia. Podle amerických médií se pokusil projet, přičemž měl ve voze podle policie nabitou zbraň a pět set kusů munice. K držení zbraně ve Washingtonu neměl oprávnění. Podle médií měl u sebe i zfalšované oprávnění ke vstupu na Bidenovu inauguraci.

Amerikanista Lepš (TOP 09): Washington D.C. vypadá jako válečná zóna (zdroj: ČT24)

Jaderné kufříky budou možná dva

Končící Trump oproti zvyklostem na inauguraci nebude, z Washingtonu hodlá ještě před ní odletět na své sídlo na Floridu. Kvůli tomu se zkomplikuje i předání takzvaného jaderného kufříku, který obsahuje informační nástroje a kódy pro případ spuštění jaderného útoku.

Za normálních okolností si kufřík předají během inaugurace zástupci končící a nastupující administrativy. Protože ale prezident má kufřík vždy u sebe, vezme si ho Trump i na cestu na Floridu. Vojenští představitelé tak zřejmě budou mít pro Bidena druhý kufřík, přičemž ten první, který pocestuje s Trumpem, bude v okamžiku, kdy Biden složí přísahu, deaktivován, píše web deníku Independent s odvoláním na stanici CNN.

Harrisová se vzdala křesla v Senátu

Kamala Harrisová se mezitím po čtyřech letech ve funkci oficiálně vzdala svého křesla v Senátu, aby se mohla stát ve středu první viceprezidentkou v americké historii.

Ve sloupku v listu San Francisco Chronicle však poznamenala, že její práce v této komoře Kongresu zároveň není u konce. Jako viceprezidentka je totiž ze své funkce předsedkyní Senátu, jíž přísluší rozhodovat v případě rovnosti hlasů. Demokraté a republikáni přitom budou mít shodně 50 senátorů.

Harrisová však podle svých slov doufá, že tuto pravomoc rozhodovat spory nebude muset používat často. „Doufám, že namísto toho, aby se Senát dostal do bodu vyrovnaného hlasování, bude hledat společnou řeč a pracovat pro americký lid,“ řekla.

Řada výtržníků z Kapitolu tvrdí, že poslouchali Trumpovy příkazy

Řada Trumpových podporovatelů zatčených kvůli účasti na útoku na Kapitol tvrdí vyšetřovatelům, že je k pochodu na sídlo Kongresu motivoval projev, který prezident pronesl krátce před výtržnostmi. S odkazem na několik rozhovorů a soudních dokumentů to napsal list The New York Times (NYT). Odstupující šéf Bílého domu svou vinu na nepokojích veřejně neuznal. 

Trumpovi spojenci v posledních týdnech v médiích svalovali vinu za podněcování nepokojů na různé skupiny lidí, například na krajní levici, aktivisty hlásící se k hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží) či na neurčité spiklenecké teorie, jež se týkaly údajně rozvratné role viceprezidenta Mikea Pence. Ministerstvo spravedlnosti však například uvedlo, že nejsou důkazy o tom, že by se útoku zúčastnili členové antifašistického hnutí Antifa.