Ve zlínské zoo odchovali mládě dvojzoborožce indického. Vzácného ptáka krmili pomocí loutky

Zlínská zoologická zahrada podruhé odchovala mládě dvojzoborožce indického. Stejně jako před dvěma lety, také tentokrát jde o samce. Odchovy tohoto druhu jsou v zoo výjimečné. Od roku 2018 je zlínská zahrada jedinou světovou zoologickou institucí, která odchovává mláďata.

Podle zoologa Václava Štrauba se mládě vylíhlo 19. března. „Je to ve své podstatě jeden z našich nejvzácnějších odchovů, protože odchovávat dvojzoborožce indické se v tuto chvíli vůbec nedaří. Páry nejsou kompatibilní, ptáci se mezi sebou neustále perou, hašteří. Náš pár je jeden z mála kompatibilních párů v celé Evropě, dá se říct i na světě,“ řekl zoolog.

Vzhledem k obtížnému rozmnožování druhu v zajetí přistoupila zahrada k umělému odchovu. Ošetřovatelé odebrali samici oplozené vejce, ze kterého se před čtyřmi měsíci vylíhlo zhruba padesátigramové mládě.

„Je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Neustálé udržování teploty, krmení každé dvě hodiny, je to opravdu titěrná práce. Děláme všechno pro to, aby absolutně neměl spojené jakékoliv aktivity s člověkem. Při krmení a péči o něj jsme proto vždy používali masku přes obličej a loutku na ruce, která imituje hlavu dospělého zoborožce,“ popsal Štraub.

Dospělý dvojzoborožec indický v pražské zoo
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Nyní má sameček přes dva kilogramy, k vidění je ve voliéře vedle expozice Zátoka rejnoků. Do budoucna by k němu zoo ráda získala samici a vytvořila tak další chovný pár. Samec, který se v zahradě vylíhl před dvěma lety, by měl podle Štrauba odcestovat do Singapuru.

Dvojzoborožci indičtí jsou největšími zástupci své čeledi. Jejich nejnápadnějším znakem je v dospělosti masivní žlutočerná helmice a velký zobák. Jedinci mohou mít na výšku až jeden a půl metru, často váží přes tři kilogramy. Samice bývají výrazně menší než samci a vytváří partnerství na celý život.

Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kudy jí po celou dobu hnízdění podává čerstvě nasbíranou potravu. Tito ptáci se živí různými plody, především fíky, menšími savci, ještěrkami nebo hmyzem.

Dvojzoborožci indičtí obývají tropické pralesy jižní a jihovýchodní Asie. Ve volné přírodě se však jejich početní stavy v posledních letech snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a lov.

Na celém světě chová podle mluvčí zoo Romany Bujáčkové dvojzoborožce indické 53 zoologických institucí, populace čítá 193 jedinců. Ve zlínské zoo jsou k vidění od roku 2010. Zahrada aktuálně chová i dalších devět druhů zoborožcovitých.