Další pokuta pro Arrivu. Za problémy na železnici chce Zlínský kraj 690 tisíc

Zlínský kraj vyměřil společnosti Arriva vlaky pokutu 690 tisíc korun za potíže v železniční dopravě. Důvodem je porušení smlouvy mezi dopravcem a krajem. Firma měla od prosince potíže s dodržováním jízdních řádů, několik týdnů v jejích vlacích také nefungoval odbavovací systém pro prodej jízdenek cestujícím.

Vyměřená sankce se týká období od 15. prosince do 31. ledna. „Skládá se jednak z postihu za nedodržování standardů služeb a vybavenosti vozidel, další část pak tvoří záloha za ušlý zisk z jízdného, který byl způsoben nefunkčností odbavovacích zařízení ve vlacích Arrivy. Z porovnání tržeb za měsíc březen vůči problematickému začátku na přelomu roku pak tento rozdíl tržeb dofakturujeme,“ uvedl hejtmanův náměstek Pavel Botek (KDU-ČSL).

Podle ředitele Arriva vlaky Jiřího Nálevky firma pokutu akceptuje. „Jsme si vědomi toho, že při zahájení provozu nebyly stoprocentně plněny některé požadavky stanovené ve smlouvě,“ uvedl. 

Firma Arriva vlaky zajišťuje od loňského 15. prosince veřejnou dopravu na několika tratích ve Zlínském kraji. Začátek nového dopravce provázely problémy. Některé vlaky vůbec nevyjely, jiné jezdily se zpožděním, navazující spoje přitom na cestující nečekaly. První pracovní den také kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému neprodali zaměstnanci Arriva vlaky ani jednu jízdenku, cestující proto jezdili zadarmo.

Dopravce měl potíže také s informačním systémem, tedy světelnými tabulemi s informacemi, odkud a kam souprava jede. V některých soupravách Arrivy v regionu už funguje. Ve zbývajících vlacích by se tabule měly objevit na jaře.

Kraj i dopravce se shodnou: Většina nedostatků je pryč

Po problematickém startu se ale ale podle hejtmanova náměstka situace radikálně zlepšila. „Dnes už se nevyskytují závažné problémy nad rámec běžného provozu, se kterými se občas potýkají i ostatní dopravci,“ uvedl Botek.

„Z našeho pohledu se podařilo provozní situaci zcela stabilizovat, věříme tomu, že jsme v rutinní fázi provozu. Samozřejmě jako každý další dopravce budeme čelit různým provozním závadám, individuálním pochybením, které můžou nastat ze strany personálu. Avšak nevnímáme, že by zde bylo nějaké systémové pochybení,“ uvedl Nálevka.

Společnost Arriva vlaky je první konkurencí Českých drah v kraji

Loni uzavřená smlouva s Arriva vlaky rozbila dosavadní monopol Českých drah v kraji a poprvé do osobní železniční dopravy přivedla soukromou firmu. Platí na deset let. Na základě smluv obousměrně obsluhuje spoje z Valašského Meziříčí do Vsetína a Střelné, z Horní Lidče do stanice Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi stanicemi Staré Město u Uherského Hradiště a Bylnice a Újezdec u Luhačovic a Luhačovice. Zajišťuje také spoje z Uherského Hradiště do Veselí nad Moravou v sousedním Jihomoravském kraji a ze Starého Města do Moravského Písku, který je taktéž v Jihomoravském kraji.

Pokutu Arrivě vyměřil v lednu také Liberecký kraj, a to 815 tisíc korun. Hlavním důvodem byl nefunkční odbavovací systém a také informační systém ve vlacích, který byl ještě na začátku ledna v němčině. Tři pokuty dalo společnosti i ministerstvo dopravy, sankce vůči firmě tak činí celkem 2,175 milionu korun.