Arriva přešla na nový odbavovací systém. Nákup jízdenek by měl být bez problému

Společnost Arriva vlaky nahradila problémový odbavovací systém, který zajišťuje prodej jízdenek v jejích vlacích ve Zlínském kraji. Využívá teď stejný systém jako České dráhy. Nový dopravce se od začátku poskytování služeb potýkal s potížemi, kvůli kterým mu chce Zlínský kraj vyměřit pokutu.

Firma Arriva vlaky zajišťuje od loňského 15. prosince veřejnou dopravu na několika tratích ve Zlínském kraji. Od té doby však v jejích vlacích přetrvávaly komplikace s prodejem jízdenek kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému, který proto dopravce v lednu nahradil.

„Odbavovací systém je vyměněný, všichni naši stevardi už prodávají jízdenky na zařízení, které mají i České dráhy. Podle posledních testů a podle posledních informací šlape bez zásadních problémů,“ uvedl mluvčí skupiny Arriva Jan Holub. Kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému jezdili cestující některými vlaky Arrivy v prosinci a lednu zdarma.

Už dříve se Arriva zavázala, že výpadek v tržbách, které jsou příjmem hejtmanství, Zlínskému kraji nahradí. Příští týden by Zlínský kraj měl oznámit, jak vysoké smluvní sankce vůči dopravci za problémy uplatní. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) už dříve avizoval, že pokuta bude v řádu statisíců korun.

Začátek Arrivy provázely problémy

Kromě potíží s odbavovacím systémem Arriva především v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu zápasila se zpožděními, ve vlacích chyběly české nápisy, některé vozy dokonce vůbec nevyjely. „Předpokládám, že už jsme se teď nadechli a už to funguje daleko lépe, než to fungovalo,“ říká nyní Holub.

Potíže měl dopravce také s informačním systémem, tedy světelnými tabulemi s informacemi, odkud a kam souprava jede. V některých soupravách Arrivy v regionu už funguje. Ve zbývajících vlacích by se tabule měly podle mluvčího objevit na jaře.

S mírným zpožděním se dopravce stále potýká

Podle informací zveřejněných společností Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) jely v úterý ráno regionální i dálkové vlakové spoje ve Zlínském kraji se zpožděním do 15 minut. Zpoždění je však v mnoha případech způsobeno rekonstrukcí železničního uzlu Přerov.

„Jakmile přijede vlak od Přerova zpožděný, tak na něj čekáme a zpoždění se potom přenáší na regionální tratě. Zpoždění jsou však dnes už velmi drobná, systém se postupně stabilizoval a dochvilnost je daleko lepší než úplně na začátku,“ vysvětluje Holub.

Na základě smluv se Zlínským krajem obsluhuje Arriva spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi stanicemi Staré Město u Uherského Hradiště a Bylnice a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Loni uzavřená smlouva s Arriva vlaky platí na deset let. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.