Odsolit a odvodnit. Dřevěný kostel v rožnovském skanzenu opravují restaurátoři

Dřevěný kostel v Rožnově pod Radhoštěm je v péči restaurátorů (zdroj: ČT24)

Dřevěný kostel svaté Anny, dominanta skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, je v akutní péči restaurátorů. Ve více než sedmdesát let staré stavbě bojují s vlhkostí, která ohrožuje nejen dřevo, ale dokonce i základové kameny s klíčovými připomenutími historie vzácného valašského kostela.

Obyčejná směs buničiny s destilovanou vodou teď zachraňuje kamenný základ kostela se jmény dárců. Darovací kameny tvoří podezdívku, těsně přiléhající na holý beton, který obvykle zakrývá podlaha. Buničinový zábal díky restaurátorům doslova vytáhne z kamenů s vytesanými nápisy škodlivé soli. Je to jednoduché, ale účinné.

„Rozpustí soli, sírany, chloridy a dusičnany. A jak potom bude buničina vysychat, tak se voda z kamene bude stahovat ven a přitáhne do zábalu soli. Jeden zábal trvá několik dnů až týden,“ vysvětlil restaurátor Tomáš Skalík. 

Směs buničiny a destilované vody nanesou restaurátoři na kameny a tím je zbaví soli
Zdroj: ČT24

Stavbu kostela podpořili faráři i arcibiskup

Některé nápisy zmizely úplně nebo z nich zbyly už jen obrysy. Naproti oltáři jsou ale pořád jako nové. Proto se lze dozvědět, že peníze na stavbu kostela darovali faráři z Horní i Dolní Bečvy a také Leopold Prečan, olomoucký arcibiskup. Až z kamenů restaurátoři dostanou škodlivé soli, pustí se do samotných nápisů. Kostel také odvodní.

Z výzdoby nezůstalo v interiéru prakticky nic. Rozložit dřevěné lavice i oltář nebyl žádný problém. Podobně řezbáři znovu skládají Libušín na Pustevnách. Trám po trámu. „Je to tam trochu dětská stavebnice. Tady je to taky taková skládačka,“ vysvětlil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Dřevěná výzdoba se během několika měsíců do kostela vrátí. V lepším případě už na Dušičky, zcela jistě ale bude hotovo na tradičně hojně navštěvované vánoční programy.