GIBS prošetří šéfa uherskohradišťské policie, zda řídil opilý

Uherské Hradiště - Vedoucí uherskohradišťské policie Bronislav Šabršula byl postaven mimo službu. Minulý týden jej noční policejní kontrola našla spícího za volantem v odstaveném vozu. Čelí proto podezření, že řídil opilý. Jeho případ projedná i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Tohoto policejního důstojníka důvodně podezíráme ze spáchání závažného přestupku v dopravě, a sice odmítnutí podrobit se vyšetření, zda není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou,“ vysvětlila důvod odvolání mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Šéf uherskohradišťské policie totiž při kontrole odmítl dechovou zkoušku i krevní testy. „Byl jsem pouze spolujezdec ve vozidle, které není moje. Ano, vozidlo bylo zaparkované v nešťastné pozici. Řídila ho osoba mně blízká, ale nepohodli jsme se. Řidička proto zastavila vozidlo a odešla z něj,“ hájil se v pátek, bezprostředně po zveřejnění incidentu, Bronislav Šabršula.

Trestní řízení vůči Šabršulovi zahájí také GIBS, podezírá ho z ohrožení pod vlivem návykové látky. Případ dozoruje zlínský státní zástupce Roman Kafka. Šabršula ale dosud obviněn nebyl. GIBS bude prověřovat, zda policista automobil řídil, zda byl pod vlivem alkoholu a zda způsobil dopravní nehodu, při které vozidlo přišlo o zpětné zrcátko.

„Myslím si, že od začátku bylo jasné, že jsem vozidlo neřídil. Na místo řidiče jsem si potom přesedl, protože jsem zjistil, že je tam rozbité zrcátko,“ tvrdil policejní šéf. Podle advokátů je ale nutné, aby policistům přiznal, kdo vůz odstavený nedaleko obce Polichno skutečně řídil. „Máme podezření, že muž řídil opilý,“ přiznala minulý týden Macalíková.

Kdo je Bronislav Šabršula?

Vedoucí uherskohradišťské policie, plukovník Bronislav Šabršula, pracuje u policie od roku 1986. Osmačtyřicetiletý Šabršula zastává funkci vedoucího od začátku letošního roku, na post se vrátil po roční přestávce, kdy pracoval coby zástupce vedoucího. V 90. letech Šabršula působil například na Ústředně kriminální policie v Praze, poté se přesunul do Vizovic a Zlína. Plukovník Šabršula má osvědčení pro práci s utajovanými informaceni na úrovni "tajné".