Ředitelka zooparku končí kvůli podezření, že využívala vězně na práce ve svém bytě

UvR: Za melouch pro vězně odvolání ředitelky chomutovského zooparku (zdroj: ČT24)

Chomutovští radní v pondělí odvolali ředitelku tamního Podkrušnohorského zooparku Ivetu Rabasovou. Ta je podezřelá, že soukromě úkolovala některé vězně, kteří v zooparku vykonávali sezonní práce. Odsouzení jí měli pomáhat při rekonstrukci bytu.

Vězně ze Všehrdské věznice si od loňského podzimu najímal Podkrušnohorský zoopark na drobnější práce sezonního typu jako hrabání listí nebo sekání trávy.

Vězeňská služba pravidelně jezdila odsouzené kontrolovat. Během jedné z kontrol ale několik z nich chybělo. Vedení věznice ihned po tomto zjištění všechny vězně stáhla zpět do Všehrd a s městem ukončila spolupráci. Na případ upozornil web HlídacíPes.org.

Vězni, kteří při kontrole chyběli, měli podle informací ČT pracovat v jednom z panelových domů a pomáhat Rabasové s rekonstrukcí bytu. Za to ji v pondělí rada Chomutova z čela zooparku odvolala. 

Ředitelka odmítla celou věc komentovat.

„Došlo k porušení tak závažnému, že nám vězeňská služba vypověděla smlouvu,“ uvedl k incidentu primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Nového ředitele by měl získat zoopark v příštích měsících. Poté by mohla být spolupráce mezi městem a věznicí ve Všehrdech obnovena, jak to vedení věznice avizovalo. „S městem budu rád spolupracovat. Jakmile bude nové vedení zooparku, jsem připraven obnovit spolupráci,“ slíbil ředitel věznice Všehrdy Pavel Wágner.

V parku pracovali vězni, kteří byli odsouzeni k lehčím trestům za menší přečiny a nebyli nebezpeční pro společnost.