Děčín nakoupil na burze elektřinu o sedm milionů levněji, než čekal

Děčínská radnice nakoupila elektřinu na příští rok na energetické burze. Ušetří tím přes sedm milionů korun. Město Most naopak nakupuje energie přes aukci.

Dodávka silové elektřiny na rok 2017 pro Děčín je v objemu 18 tisíc megawatthodin. „Věděli jsme, že ceny jdou dolů, ale cena, kterou jsme na Českomoravské komoditní burze Kladno získali, nás přesto překvapila. Město namísto osmnácti a půl milionu korun v příštím roce zaplatí jen něco málo přes jedenáct milionů,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Anděl.

Město elektřinu nakoupilo také pro své organizace. Náklady se tak sníží například děčínskému divadlu, zámku, městské knihovně či centru sociálních služeb. Ušetří rovněž 18 škol a školských zařízení, sportovní zařízení a zoologická zahrada.

Od aukce k burze

Děčín dříve nakupoval energie elektronickou aukcí. Do soutěže se ale přihlásili jen čtyři dodavatelé a poté, co museli být dva pro nesplnění podmínek soutěže vyřazeni, se počet účastníků zúžil na dva. „To nesplňuje naše představy o dokonalé hospodářské soutěži, naopak na Českomoravské komoditní burze Kladno jsou trvale přítomni dodavatelé, kteří pokrývají devadesát procent českého trhu,“ uvedl Anděl.

Výhodou nákupu na burze je podle Anděla to, že zcela odpadlo hodnocení zaslaných nabídek, porovnávání se zadávací dokumentací a celý proces uzavírání smluv. 

Most koupí plyn v aukci

Zkušenosti s dražením energií má město Most. Elektřinu už takto v minulosti nakoupil. „Smlouvu s vítězem aukce máme do roku 2017. Na konci roku 2016 budeme tímto způsobem nakupovat zemní plyn,“ řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.