Úředníky v Děčíně kontrolují

Děčín - Jak zvýšit pracovní morálku úředníků o 15 procent? Na jedno z možných řešení přišli v Děčíně. Úřeníkům zakázali bezcílné prohlížení internetových stránek a kontrolují, jak se nařízení dodržuje. Díky tomu například zjistili, že zaměstnanci magistrátu nejsou tak přepracovaní, jak si stěžovali. Přitom stihli zkontrolovat Facebook, pak si prohlédnout stránky internetových magazínů, odreagovat se hrou, případně si objednat zájezd. Teprve pak řešili pracovní náplň. Ještě donedávna to typický den na děčínského magistrátu.

„Po monitoringu se zaměstnanci začali chovat ke svěřené technice trošku jinak, začali víc využívat pracovní dobu. Pracovní výkonnost stoupla,“ hodnotil vyšší kontrolu zaměstnanců vedoucího a organizačního odboru Petr Hodboď. Za prohřešky vzal úřad některým zaměstnancům osobní ohodnocení a smetl ze stolu stížnosti, že je úředníků na danou práci málo.

Podobně ke svým zaměstnancům přistupuje už víc než deset tisíc firem a nově roste i počet úřadů, které své lidi sledují. „Zájem ze strany státních institucí a veřejného sektoru roste od roku 2009 o 20 procent,“ řekl Radovan Suk z firmy TruconneXion zabývající se monitorováním internetu. Pro podobný postup ale zatím není jednoznačná právní opora. Soudy už stačily vydat zcela protichůdné verdikty.

„Za určitých okolností monitorovat zaměstnavatel své zaměstnance může, ale je otázka co a do jaké míry,“ vysvětluje právnička Klára Valentová. Navíc podle psychologů práce nemusí být kontrola vždy úplně účinná. Namítají navíc, že aspoň čtvrt hodinu denně by sami pro sebe měli mít zaměstnanci i na služebním počítači.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)