Školačky vypustily balon do stratosféry. Zkoumají kosmické záření

Školačky z deváté třídy Základní školy v Letohradu usilují o to, stát se badatelkami ve fyzice. Klára Dostálková a Nikola Lipenská vypustily ze středu Česka v Číhošti u Havlíčkova Brodu stratosférický balon. Zkoumají kosmické záření a jaderní fyzici z Akademie věd jim asistovali.

Nikola Lipenská a Klára Dostálková předepsaly heliem naplněnému balonu předvánoční průzkumný let do stratosféry. Aby změřil sílu záření, které přichází ze vzdálených galaxií.  Dívky zkoumají kosmické záření v závislosti na zeměpisné poloze a výšce letu balónu. Proto jejich výzkum zajímá třeba letecké společnosti.

Za tři hodiny do 30 kilometrů

„Vesmír nám připadá tajuplný a nepoznaný, proto jsme se do toho vrhly,“ říká Klára Dostálová. „Kosmické záření nás kropí dvacet čtyři hodin denně,“ sdělila Nikola Lipenská. „My to tady ale vlastně nepociťujeme, protože nás chrání atmosféra a magnetosféra, ale cestující v letadle to ohrožuje víc.“

Události: Školačky vypustily do stratosféry výzkumný balon (zdroj: ČT24)

„Je to v zájmu radiační ochrany posádek letadel,“ potvrdil fyzik Ondřej Ploc z Ústavu jaderné fyziky Akademi věd. Ve spolupráci s experty Akademie věd chystají školačky studii do soutěže mládeže. Jejich balon s vědeckou aparaturou vystoupal během tří hodin do výšky 30 kilometrů.

Při návratu dopadla sonda na rakouské území za Mikulovem. Školačky spolu s vědci data v paměti přístrojů prozkoumají a vyhodnotí.