Na pomoc postiženým požárem v Bohumíně přispěli lidé statisíce. Radnice ale varuje před falešnými sbírkami

Události: Solidarita v Bohumíně (zdroj: ČT24)

Lidé během prvních dvou dní sbírky přispěli přes 280 tisíc korun na postižené požárem panelového domu v Bohumíně, k veřejné sbírce se zatím připojilo necelých 300 dárců. Peníze by měly jít na pomoc zraněným a pozůstalým po obětech požáru. Zároveň ale bohumínská radnice varuje před falešnými sbírkami.

Celkem se zatím vybralo 284 073 korun, do sbírky se zapojilo 289 dárců. Zapojit se plánuje i Moravskoslezský kraj. „Třetího září se schválí vklad kraje. Za každého zemřelého chce kraj přispět 100 tisíci korunami a za každého zraněného 50 tisíci,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Podle mluvčí se ještě upřesňuje, komu přesně budou vybrané peníze rozděleny. „Účely rozdělení se ještě ladí. Primárně však půjdou na pomoc pozůstalým, postiženým nebo obětem požáru,“ doplnila Birklenová. Finanční pomoc ale ještě musí v září schválit zastupitelstvo.

Většina dárců na účet sbírky poslala několik stovek korun, případně tisícikorunu. Zatím nejvyšší částkou 100 tisíc korun přispěla bohumínská firma Bonatrans Group nejbohatší Češky roku 2019 Jitky Cechlové Komárkové.

Zájemci však mohou přispět i jinak. Materiálně se snaží pomáhat třeba Charita v Bohumíně. Lidé se na ni můžou obracet například kvůli darování nábytku. „Zatím se s námi spojil jeden pán z Ostravy, který by chtěl nábytek darovat,“ řekla ředitelka bohumínské Charity Zdeňka Kniezková Brňáková s tím, že poptávka je především po novějším vybavení.

Do sbírky organizované Moravskoslezským krajem je možné přispívat do 15. září.

Falešnou sbírkou se zabývala policie

Sbírka organizovaná Moravskoslezským krajem je také jediná oficiální. Na falešné sbírky totiž upozorňuje bohumínská radnice. „Město varuje před jinými neoficiálními sbírkami a transparentními účty, které se po neštěstí začaly objevovat,“ uvedla mluvčí města Lucie Balcarová. Dodala, že lidé by měli být velmi opatrní, kam svou pomoc posílají. „Pokud by se objevila nějaká další oficiální sbírka, město by o tom veřejnost informovalo,“ řekla.

Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková uvedla, že se kriminalisté už jednou sbírkou zabývali. Podle informací ČTK šlo o účet zveřejněný ve středu na jednom facebookovém profilu. Příspěvek byl ale po nějaké době smazán. „Nejprve jako správní orgán tyto podněty řeší krajský úřad. Policie by to toho vstoupila až v okamžiku, kdy by se objevilo podezření, že se někdo dopustil podvodného jednání,“ uvedla Viačková. Nyní už policie tuto sbírku neprověřuje.

Při požáru zemřelo 11 lidí, desítka dalších utrpěla zranění. Policisté ze žhářského útoku obvinili čtyřiapadesátiletého muže, který se přiznal a uvedl, že chtěl postrašit rodinu, se kterou měl dlouhodobé spory. Na byt ale zaútočil v době, kdy se v něm konala oslava narozenin. Z 15 účastníků přežili jen čtyři lidé, kterým se podařilo uniknout na balkon sousedního bytu. Šest lidí zemřelo v bytě, pět dalších po pádu z okna v 11. patře panelového domu.

V nemocnici nyní zůstávají tři lidé. Jsou v péči lékařů popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. „Dva jsou i nadále na jednotce intenzivní péče. Jejich stav je stabilizovaný, ale stále vážný,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že třetí pacient je na tom lépe a je na běžném oddělení.